Stel je hebt een geschikte kandidaat gevonden en wil deze graag aannemen als personeel in jouw restaurant. Dan is het nu tijd om een aantal afspraken op papier te zetten! Wat deze precies zijn, leggen we je hieronder uit.
Subheadline: 4.1 Identiteit
Een belangrijk punt dat over het hoofd gezien kan worden, is het checken van die identiteit van jouw toekomstige medewerker. Vraag naar een geldig identiteitsbewijs (let op: geen rijbewijs) en controleer of deze geldig is en inderdaad van je toekomstige medewerker is. Maak een kopie van het identiteitsbewijs en bewaar deze in jouw administratie. Controleer ook of hij/zij in Nederland mag werken.
4.2 Vaststellen loon medewerkers
Bepaal bij het begin van het aannemen van personeel een loonschaal voor elke functie met een minimum- en maximumloon, afhankelijk van de ervaring en kwalificaties die een potentiële werknemer heeft. Houd in gedachten dat sommige functies regelmatig getipt worden en daarom op een lager loon geschaald kunnen worden, terwijl andere functies helemaal niet getipt worden. Ga na wat het minimumloon en de maximaal te werken uren zijn, die kunnen variëren afhankelijk van de leeftijd van de werknemers en andere factoren. De gemiddelde arbeidskosten binnen een restaurant, ook die van jezelf, bestaan meestal uit 30% van je totale bruto omzet.
Terwijl je nadenkt over de grootte en de precieze rollen van je team, moet je ook beslissen hoe je de loonlijst van je personeel gaat beheren. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur wil je dat misschien handmatig doen of een salarissoftware gebruiken. Het gebruik van de juiste technologie kan je op de lange termijn veel tijd en geld besparen.
Tip: terwijl je een loon vaststellt met een toekomstige medewerker moet je er voor zorgen dat de taken en verantwoordelijkheden van de functie duidelijk omschreven zijn.
4.3 Arbeidsovereenkomst
Een schriftelijke arbeidsovereenkomst is heel belangrijk, deze legt de afspraken met de medewerker namelijk vast. De volgende onderdelen vind je terug in een arbeidsovereenkomst:
- Duur: wanneer je het contract maar voor een bepaalde tijd wilt aangaan, moet je dit in de arbeidsovereenkomst vaststellen. Wanneer er geen tijd is vermeld, is de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd geldig.
- Proeftijd: een periode waarin je kunt bekijken of de werknemer geschikt is voor de functie. Zo niet, dan kun je tijdens de proefperiode de arbeidsovereenkomst eenvoudig opzeggen.
- CAO: wanneer jouw restaurant onder de werksfeer van de CAO valt, dan is deze automatisch van toepassing.