3.1 Benodigdheden voor de bereiding van ingrediënten
Om alle ingrediënten te bereiden heb je oppervlakken nodig om je etenswaren op te snijden. Wij adviseren roestvrijstalen werktafels en snijplanken van kunststof, in plaats van hout. Plastic snijplanken gaan langer mee en zijn gemakkelijker schoon te maken. Daarnaast zijn professionele koksmessen in verschillende maten en stijlen, en een slijptol, belangrijkste kookgerei dat nodig is in de keuken van elk restaurant. Probeer bij de aanschaf van je messen niet geld te besparen, maar ga voor producten van hoge kwaliteit. Verder heb je mengkommen en bakken nodig om elk voedsel te bereiden en bereide ingrediënten opzij te zetten tot je ze nodig hebt. Producten van roestvrij staal of kunststof verdienen ook in dit geval de voorkeur.
Als je een groter restaurant hebt en grotere hoeveelheden voedsel tegelijk moet bereiden, kan het zinvol zijn om een professionele snijmachine aan te schaffen, die het werk voor je doet. Dit kan ook belangrijk zijn als je van plan bent om gerechten te serveren met zeer dun gesneden vlees, kaas of groenten. Verder komen mixers (keuzen uit: vloermixers, handmixers en staande mixers), blenders en vacumeermachines ook heel handig van pas tijdens het voorbereiden van voedsel.
Meer keukengerei voor voedselbereiding dat je nodig kunt hebben zijn bijvoorbeeld keukenfluisteraars, elektrische blenders, een knoflookpers, een vijzel en stamper, raspen, dunschillers, maatbekers en lepels, een elektrische weegschaal, en een vleeshamer. Wij raden echter aan de expert op het gebied van kookgerei te raadplegen, je chef-kok. Zij zullen weten welke producten ze nodig hebben voor de bereiding van elk gerecht op het menu.
3.2 Spullen om mee te koken
Voor het koken zijn veel verschillende gebruiksvoorwerpen en apparaten nodig. De twee belangrijkste apparaten die je nodig hebt voor je restaurant zijn een oven en een fornuis. Waarschijnlijk heb je zelfs meerdere ovens en fornuizen nodig.
Wat ovens betreft, zijn er meerdere soorten die elk afzonderlijk de voorkeur hebben voor de bereiding van verschillende soorten gerechten. Een conventionele oven mag echter niet ontbreken in de keuken van elk restaurant. Een convectieoven kan nodig zijn voor de bereiding van gebakken producten en voor het roosteren van gerechten. Als je pizza op je menu hebt staan, zorg er dan voor dat je keuken is uitgerust met een pizzaoven.
Verder zijn er twee verschillende soorten fornuizen: gasfornuizen en elektrische fornuizen. Het kan zinvol zijn om beide soorten in je keuken te hebben, want ze hebben hun individuele voor- en nadelen. Overleg met je koks over zijn behoeften en wensen ten aanzien van de fornuizen hebben. Een ander belangrijk apparaat is een afzuigkap, of meerdere afzuigkappen, die de dampen opzuigen die bij het koken ontstaan.
Meer apparaten die nodig kunnen zijn in je keuken zijn stoomkokers, sous-vide apparaten, rokers, en een grill. Een apparaat dat in veel grootschalige restaurantkeukens te vinden is, zijn keukenmachines, die veel voedselcomponenten voor je kunnen bereiden, nadat je alle ingrediënten hebt toegevoegd. Andere apparaten om te overwegen voor jouw keuken, afhankelijk van wat op het menu staat, zijn: frituurpannen, grills, bakplaten, foodprocessors, warmhoud apparatuur, salamanders, broodrooster, magnetron en een koffiezetapparaat.
Kookegerei dat nodig is, zijn potten en pannen in verschillende maten en stijlen, kooklepels en spatels, opscheplepels, thermometers, borstels, mengkommen, een slijpsteen, gardes, serveerlepels en tangen. Het spreekt vanzelf dat eventueel aan te schaffen keukengerei individueel is afgestemd op het menu dat je restaurant wil aanbieden.