Gekaramelliseerde pompoen met vanille-ijs

Leestijd : 2 Minuten

Een dessert met een hoofdrol voor pompoen.
Dat pompoen niet alleen heel lekker is in hartige gerechten, bewijst dit dessert waarin pompoen een zoete hoofdrol speelt.   

Bereidingstijd: 45 min

Ingredienten voor 4 personen:

·               1 flespompoen

·               100 g donkere basterdsuiker

·               Boter voor crème

·               20 g geroosterde hazelnoten

·               Vanille-ijs

·               Vene cress

 

Extra benodigdheden:

·      Frituurpan, keukenblender

 

Bereiding:

1.     Verwarm de oven op 210 °C.

 

2.     Schil de pompoen totdat hij mooi oranje wordt, gooi de harde schil weg en bewaar de zachte schil om die krokant te frituren. Snijd van het ronde stuk van de pompoen vier gelijke plakken van ongeveer 1,5 cm. Snijd de rest in grove stukken en leg die op een bakplaat met olie. Rooster deze donker, ze mogen licht verbrand zijn.

 

3.     Zet een pan met water op en kook de plakken pompoen voor 3 minuten. Laat ze vervolgens afkoelen op keukenpapier.

 

4.     Frituur de pompoenschillen op 160 °C krokant en laat ze uitlekken op keukenpapier.

 

5.     Doe de pompoen in de blender en draai hem glad met boter. Zet hem koud in een spuitzak.

 

6.     Zet een grote koekenpan op het vuur en verdeel de suiker erin. Leg de pompoen op de suiker en laat langzaam karamelliseren. Draai, zodra de plakken lichtbruin worden, deze om en bak 2 minuten.

 

7.     Hak de hazelnoten grof en leg een beetje op de pompoen waar het ijs op komt. Maak een paar stippen van de pompoencrème. Doe het ijs op de pompoen en plaats daar weer pompoenchips bovenop.