Wijnkoelkasten
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Wijnkoelkasten voor de perfecte wijntemperatuur
Wat zou een lekkere maaltijd zijn zonder goede wijn? Als horeca-ondernemer moet je daarom niet alleen op de keuze van de wijn letten, maar ook op de juiste opslag. Want wijn op de juiste manier en temperatuur opslaan, betekent het volle aroma tot zijn recht te laten komen. Hoe dit in zijn werk gaat, hoe de diverse modellen wijnkoelkasten van elkaar verschillen en hoe je het juiste apparaat kiest, vertellen we je hier.
1. Basiskennis: wijntemperatuur en wijnopslag
Om te zorgen dat wijn zijn aroma volledig kan ontwikkelen en het ook zo lang mogelijk kan behouden, moet er aandacht worden gegeven aan de twee factoren: temperatuur en opslag. Vooral goede en dure wijnen, zoals die in de horeca te vinden zijn, hebben aandacht en verzorging nodig. Hier komt een wijnkoelkast goed van pas. Onze gids legt uit, waarop je moet letten.
1.1 De juiste temperatuur is belangrijk
Elke wijn heeft zijn eigen temperatuur nodig om zijn aroma helemaal te kunnen ontwikkelen. Hier een kort overzicht:
- Rode wijn: tussen 15 °C en 18 °C
- Witte wijn: tussen 11 °C en 14 °C
- Mousserende wijn en Champagne: tussen 5 °C en 7 °C
In principe geldt dat de wijn sneller rijpt bij een hogere omgevingstemperatuur. Als de temperatuur langdurig boven 20 °C ligt, is dit zelfs schadelijk voor de wijn.
1.2 De opslag van wijn
De sluiting van de wijn en de duur van de opslag zijn bepalend voor de manier van opslag. Het volgende onderscheid kan gemaakt worden:
- Wijnen met kurken en lange opslag. Deze wijnen moeten liggend worden bewaard, zodat de kurk niet uitdroogt of samentrekt.
- Wijnen met kurken en korte opslag, bijvoorbeeld 1 tot 2 jaar. Deze wijnen kunnen ook staand worden bewaard, omdat het vocht in de fles de kurk beschermt.
- Wijnen met kurken van kunststof, met kroonkurken of met dopjes. Deze wijnen kunnen staand worden bewaard.
2. Wat is een wijnkoelkast?
Een wijnkoelkast dient in eerste linie ertoe, wijn op te slaan en op de juiste temperatuur te houden. Smalle, inbouw-, onderbouw of kleine wijnkoelkast – de verschillende modellen hebben allemaal een andere toepassing. Er wordt grofweg onderscheid gemaakt tussen drie categorieën: wijnkoelkasten met meerdere zones, wijnbewaarkasten en multifunctionele apparaten.
2.1 Wijnkoelkasten met meerdere zones
Wijnkoelkasten met meerdere zones worden gebruikt om wijn op de juiste temperatuur te houden. Per kast zorgen één, twee of drie temperatuurzones ervoor dat de verschillende wijnen de juiste temperatuur hebben. Zo kan witte of rode wijn en rosé een plekje vinden in dezelfde kast. Vanwege de verschillende zones worden wijnkoelkasten met meerdere zones ook wijnklimaatkasten genoemd.
2.2 Wijnbewaarkasten
Je wilt hoogwaardige wijn langdurig opslaan, maar je hebt geen ruimte voor een wijnkelder? Dan is een wijnbewaarkast een goede oplossing. Het apparaat zorgt voor een constante temperatuur tussen de 10 °C en 12 °C en bootst op deze manier de omgeving van een wijnkelder na. Een glazen deur met UV-filter of een ondoorzichtige deur zorgen er ook voor dat de wijn in het donker en beschermd kan worden opgeslagen. Een ingebouwde filter met actieve kool neutraliseert geuren.
Tip: er is ook de wijnklimaatkast met 2 zones, deze is perfect om meerdere verschillende wijnen op temperatuur te houden.
2.3 Multifunctionele apparaten
Multifunctionele apparaten hebben meerdere temperatuurzones en beschermen, met behulp van UV-filters, de wijn tegen overvloedig licht. Hiermee zorgen deze apparaten voor de ideale drinktemperatuur.
3. Koeltechniek voor een wijnkoelkast
Wijnkoelkasten moeten van normale koelkasten worden onderscheiden, omdat zij speciaal voor de opslag van wijn zijn ontworpen. Deze apparaten creëren de optimale omstandigheden voor de opslag van wijn. Daarbij kan er aan lichtomstandigheden, temperatuur en klimaat worden gedacht.
Lichtomstandigheden: zonlicht, UV-straling en neonlicht bevorderen ongewenste chemische reacties, die de kleur, smaak en geur van de wijn veranderen.
Temperatuur: wijn heeft constante temperaturen nodig, omdat schommelingen daadwerkelijk vermoeiend zijn voor de wijn. Bij warme temperaturen zet de wijn namelijk uit, en bij koude temperaturen trekt deze weer samen. Dat is allemaal schadelijk. Bij temperaturen boven 25 graden wordt ook het aroma flauw. Verder worden kurken door het uitzetten van de wijn ondicht, waardoor er zuurstof binnen kan komen. De wijn verliest dus zo niet alleen smaak, maar kan ook minder lang bewaard worden.
Luchtvochtigheid: luchtvochtigheid is vooral schadelijk voor wijnen met kurken. Waar de hoge luchtvochtigheid bij andere wijnen alleen het etiket aantast, is dit voor wijnen met kurken fataal. Ongeacht of het om natuurkurken of geperste kurken gaat: door luchtvochtigheid kunnen er schimmels ontwikkelen en daardoor gaat de kwaliteit van de wijn achteruit. Een wijnkoelkast houdt daarentegen de luchtvochtigheid op een gezonde waarde tussen 75 % en 85 %.
Ventilatie: ventilatie moet in ieder geval zijn gegarandeerd, want wijn moet ademen. Er mogen trouwens ook absoluut geen open etenswaren in een wijnkoelkast worden bewaard, omdat de wijn door de kurk heen stoffen en aroma's kan opnemen.
Plaats: de koelkast moet zo veel mogelijk beschermd zijn tegen vibratie en op één plek blijven staan. Alleen zo kan de wijn optimaal rusten. Wijnkoelkasten hebben daarom speciale rekken, die de wijn in een constante positie houden.
4. Wijnkoelkast kopen: vijf goede redenen
Vraag je je af waarvoor een wijnkoelkast nuttig is, en of je er werkelijk een nodig hebt? Het maakt niet uit of de apparaten van Klarstein, Liebherr, Siemens, Caso of Bosch zijn – hier vijf goede redenen voor de aankoop:
- Optimale temperaturen: bij een constante temperatuur ontwikkelt wijn zijn volledig aroma.
- Luchtvochtigheid: wijnen met kurken kunnen ondicht worden, waardoor zij blijven gisten en in azijn veranderen. In het algemeen is luchtvochtigheid schadelijk voor het aroma, maar luchtvochtigheid kan in een wijnkoelkast goed gecontroleerd worden.
- Ontwerp: een wijnkoelkast – een speciaal model met een glazen deur – kan als blikvanger toegevoegd worden aan jouw interieur. Een opslagplaats in de kelder is dus niet nodig.
- Presentatie van jouw aanbod: in de wijnkoelkast kun je jouw wijnen elegant en optimaal presenteren, zodat jouw gasten steeds een blik kunnen werpen op jouw wijnaanbod. Misschien wil je zelfs enkele flessen verkopen? De wijnkoelkast helpt je ook daarbij.
- Plaats: een wijnkoelkast is een goede vervanger van een wijnkelder, omdat de wijn in het apparaat op de juiste manier wordt opgeslagen. Wijnkoelkasten zijn vrijstaand en als inbouwkoelkasten verkrijgbaar.
5. Een checklist voor de aankoop
Heb je besloten dat je een wijnkoelkast gaat kopen? Let dan bij de keuze van jouw wijnkoelkast op de volgende punten:
Plaats: bedenk voor de aankoop precies waar de koelkast komt te staan. Want afhankelijk daarvan zijn er verschillende modellen verkrijgbaar: vrijstaand of als inbouwkoelkast in de bar? Let er ook op naar welke kant de deur open moet gaan.
Volume: Je vraagt je af hoeveel flessen er in een wijnkoelkast passen? In de regel kan er onderscheid worden gemaakt tussen drie categorieën:
- Wijnkoelkasten voor maximaal 30 flessen: deze modellen zijn meestal ruimtebesparend en goedkoop qua aankoopkosten en stroomverbruik, waardoor deze modellen graag voor langdurige opslag worden gebruikt.
- Wijnkoelkasten voor 31 tot 60 flessen: deze apparaten horen bij de middelmaat modellen en zijn perfect voor het regelmatige uitnemen van flessen.
- Wijnkoelkasten voor meer dan 61 flessen: deze modellen behoren tot de grootste apparaten, omdat deze ruimte bieden aan maximaal 210 wijnflessen.
Klimaatklasse: bij de keuze van de plaats voor de wijnkoelkast hoort ook de vraag over de klimaatklasse. Deze geeft aan wat de maximaal toegestane omgevingstemperatuur voor het apparaat is, om optimaal te kunnen koelen. Meer informatie over de klimaatklasse vind je ook in onze gids over koelvitrines.
Aantal functies: een van de meest belangrijke vragen is de vraag of je maar één of meerdere wijnsoorten tegelijk wilt opslaan – afhankelijk hiervan heb je een wijnkoelkast met één of meerdere koelzones nodig. Let er ook op dat het apparaat UV-straling tegenhoudt, goed tegen vibratie beschermt en dat de luchtvochtigheid en de temperatuur niet alleen apart kunnen worden ingesteld, maar ook via een display of een thermometer kunnen worden afgelezen.
Geluidsontwikkeling: de meeste modellen werken heel zachtjes – maar helemaal zonder geluid kan het niet. Let daarom bij de aankoop van een wijnkoelkast op de geluidsemissies van het apparaat, die meestal door de fabrikanten in decibel worden aangegeven.
Aankoopprijs: er zijn net zo veel verschillende wijnkoelkasten als verschillende prijzen. Elke prijs tussen honderd en duizend euro is mogelijk. Let daarom vooral bij de duurdere apparaten ook op de exploitatiekosten en betrek de energie-efficiëntieklasse in jouw berekening.
Kosten: let op de energie-efficiëntieklasse van de wijnkoelkast om stroom, en daarmee ook kosten, te besparen. Als vuistregel geldt: hoe hoger de energie-efficiëntieklasse, hoe lager het energieverbruik per jaar. De beste keuze zou dus een wijnkoelkast met a+++ zijn.
6. Een wijnkoelkast schoonmaken
Hoe kunnen wijnkoelkasten worden schoongemaakt? Het principe is hetzelfde als bij andere koelkasten: regelmatig schoonmaken voorkomt slechte geurtjes en de ontwikkeling van bacteriën.
Een vochtig doekje en een mild schoonmaakmiddel zijn voldoende om het apparaat schoon te maken. Van tevoren moeten het liefst alle flessen uit het apparaat worden gehaald. Daarna afdrogen en niet vergeten de ruit schoon te maken – klaar.
Ook de buitenkant moet af en toe worden schoongemaakt. Vooral de ventilatiesleuven zijn essentieel, zodat de wijn voldoende kan ademen. Een positief neveneffect: een schone ventilatie vermindert het elektriciteitsverbruik.
Wees wel voorzichtig met dure wijnen, die langdurig opgeslagen moeten worden: alle soorten bewegingen kunnen de wijn schade toevoegen!
7. Accessoires
Bied je in jouw horecabedrijf veel wijn aan en zoek je kleine hulpmiddelen om jouw werk makkelijker te maken of de wijn mooi te presenteren? Bekijk ook onze accessoires:
- Flessenkoelers
- Karaffen
- Flessenopeners
- Flessensluiters
- Wijnkaarten
- Wijnrekken
FAQ
Wat is een wijnkoelkast?
Wanneer wordt een wijnkoelkast met 2 zones gebruikt?
Waarop moet men letten bij de aankoop van een wijnkoelkast?
Hoe groot zijn wijnkoelkasten?
Hoe duur is een wijnkoelkast of wijnklimaatkast?
Wat is het verschil tussen een wijnkoelkast en wijnklimaatkast?
Waar moet je op letten bij een wijnklimaatkast?
Is een wijnkoelkast of wijnklimaatkast nodig?