Warmhoudlampen
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Warmhoudlampen voor de professionele keuken
Als een gerecht koud aankomt bij de gast, leidt dit meestal tot ontevredenheid en klachten. Om deze situaties te voorkomen, gebruiken de meeste cateringbedrijven en horecakeukens warmhoudlampen om te voorkomen dat gerechten afkoelen voordat deze aan gasten geserveerd worden. Lees hier alles over deze warmhoudlampen, ook wel warmtelampen genoemd, en hun eigenschappen.
1. De warmhoudlamp voor eten in de horeca
Hoewel ze meestal niet worden gebruikt in privékeukens, zijn warmhoudlampen onmisbaar in horeca.
Vooral bij een hoge werkdruk kan het altijd gebeuren dat het gerecht even in de keuken staat te wachten, omdat obers druk zijn met afrekenen, plaatsen toewijzen of andere activiteiten en niet naar het wachtende gerecht kunnen sprinten zodra de keukenbel klinkt.
Voor dit geval gebruikt een groot aantal horecagelegenheden tegenwoordig warmhoudlampen om het eten op de gewenste temperatuur te houden. Deze worden geplaatst tussen de keuken en het restaurant, waar de chef-kok het voltooide gerecht neerzet en de ober deze vervolgens kan oppakken en aan de gast kan serveren. De warmte die een warmtelamp boven het gerecht produceert, voorkomt namelijk temperatuurverlies. Dus zelfs als het eten een paar minuten moet wachten, komt het warm aan op de tafel van de gast.
2. Hoe werkt een warmhoudlamp?
Al in de oudheid, duizenden jaren geleden, werden scherven van klei en soortgelijke materialen met behulp van de zon verwarmd om te voorkomen dat voedsel warmte verloor. Tegenwoordig zijn er warmhoudlampen met twee verschillende werkwijzen. De ene is warmteopwekking met behulp van infraroodtechnologie en de andere is met de zogenaamde kwartslampen.
2.1 Infrarood warmhoudlampen
Infrarood is het meest voorkomende type warmtelamp. Hiermee wordt warmte geproduceerd door niet-zichtbare warmtestraling. Al het zichtbare en niet-rode licht wordt geabsorbeerd door een roodfilter en de resterende straling produceert de warmte en verwarmen het eten.
2.2 Kwarts warmhoudlampen
Kwartslampen gebruiken de energieopwekking van halogeenstaven om de vereiste warmte te bereiken. Halogeenstaven zijn gasontladingsstaven die gevuld zijn met kwikdamp om de gewenste warmte te produceren.
Kwartslampen zijn bedekt met een speciaal kwartsglas en worden afzonderlijk geschakeld in warmtebruggen zodat ze onafhankelijk functioneren en het uitvallen van één lamp niet de hele warmtebrug platlegt.
3. Horeca warmhoudlampen: verschillende modellen
Afhankelijk van het vermogen en het warmteniveau worden warmhoudlampen voor verschillende toepassingen gebruikt. Vaak in de verbindingspunten tussen de keuken en de eetzaal van een restaurant, maar ook bij buffetten komen deze lampen handig van pas. Warmtelampen zijn er in verschillende ontwerpen en maten. Afhankelijk van de ruimte en het warmtegebied dat nodig is, kun je kiezen uit losse lampen, lampen in combinatie of hele warmtebruggen.
Goed om te weten: een enkele lamp heeft een warmtestralingsgebied van 40-50 cm. Verder werken alle modellen met de klassieke 230 V stroomaansluiting en kunnen daarom flexibel worden gebruikt in elke keuken of andere locatie. De afzonderlijke warmhoudlampen hebben verschillende sterktes. Afhankelijk van de gewenste en vereiste temperatuur, werken de lampen met een wattage van minstens 200 W.
3.1 Een hangende warmhoudlamp
Er de individuele warmhoudlampen of bruggen die aan het plafond hangen. Deze hebben het grote voordeel dat ze geen ruimte innemen op het werkblad en daarom ideaal zijn voor gebruik in kleinere keukens. Sommige modellen hebben ook spiraalkabels waarmee de hoogte van de lamp individueel kan worden aangepast.
3.2 Een staande warmhoudlamp
Staande warmtelampen hebben nog veel meer uitbreidingsmogelijkheden. Klassiek is er de warmtebrug, die op twee zijpoten staat en waartussen de gerechten geplaatst kunnen worden. Bij deze modellen straalt de geproduceerde warmte van bovenaf naar beneden op de schotels.
Een andere variant is de heat bridge met twee verdiepingen, die een tweede verdieping heeft voor het plaatsen van de schotels en die warmte van boven en onder kan uitstralen, afhankelijk van de plaats van gebruik en de vereisten.
3.3 Een mobiele warmhoudlamp
Er zijn ook mobiele warmhoudlampen, die meestal worden gebruikt als snijstations. Omdat het snijproces meestal een paar minuten duurt, wordt het snijstation naar de tafel van de gast gebracht en wordt het eten gedurende deze minuten warm gehouden met het mobiele warmhoudlamp.
4. Onderhoudsinstructies
Omdat warmhoudlampen meestal volledig van roestvrij staal zijn gemaakt, zijn ze heel gemakkelijk te onderhouden. Schoonmaken met een doek en schoonmaakmiddel wanneer ze afgekoeld zijn, zou voldoende moeten zijn voor regelmatige reiniging.
Vooral bij apparaten die warmte van onderaf genereren, kan het gebeuren dat gemorste sauzen gemakkelijk inbranden, maar dit kan gemakkelijk worden verwijderd met een beetje schrobben.
Wat de levensduur van de afzonderlijke lampen betreft, zijn infraroodlampen veel duurzamer dan kwartslampen.
FAQ
Passen warmhoudlampen ook in kleine keukens of snackbars?
Welke vermogen moet ik kiezen voor mijn warmhoudlamp?
Infrarood of kwarts warmhoudlampen, wat is beter?
Is warmtestraling van bovenaf of van onderaf beter?