Horeca vriezers
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Horeca diepvrieskast – voedsel langer opslaan
In de keuken is er vaak veel stress: maak jouw werk makkelijker door de kwaliteit van jouw etenswaren met behulp van een vrieskast langer te bewaren. Hiervoor zijn, afhankelijk van de beoogde toepassing, verschillende types diepvrieskasten geschikt. Lees in onze gids wat de verschillen zijn tussen de modellen en waar je bij de aankoop op moet letten.
1. Eigenschappen van een horeca diepvrieskast
Vrieskasten maken een langere opslag van voedsel mogelijk, ook van de soorten die makkelijk bederven. Door het kleine oppervlak en de verschillende maten van diepvrieskasten kan in elke keuken ruimte voor een vrieskast worden gevonden.
Voor de aankoop kan er aandacht worden besteed aan een aantal verschillende kenmerken. Wij geven je daarom verderop in dit artikel een overzicht over de meest belangrijke aankoopcriteria, zodat je de juiste diepvrieskast kunt vinden.
2. Horeca vrieskast modellen
Hieronder lees je meer over de twee verschillende soorten koeling, welke voor- en nadelen deze hebben en welk soort koeling het beste is voor jouw benodigdheden?
2.1 Horeca vrieskasten met statische koeling
Vrieskasten met statische koeling, die door het ontbreken van luchtcirculatie ook stille koeling wordt genoemd, koelen de lucht met een verdamper, die zich meestal boven in het apparaat bevindt.
De koude lucht valt door de lagere dichtheid met een snelheid van 0,1 tot 0,3 m/s naar beneden. Door de vallende koude ontstaan er verschillende temperatuurzones in de vrieskast, waarbij het op de bodem van de vrieskast het koudst is.
Het is belangrijk om te weten dat diepvrieskasten met statische koeling na het openen meer tijd nodig hebben om weer hun oorspronkelijke temperatuur te bereiken dan apparaten met convectiekoeling.
2.2 Horeca vrieskasten met convectiekoeling
Vrieskasten met convectiekoeling verdelen de door de verdamper afgekoelde lucht met minstens één ventilator gelijkmatig in de ruimte. Doordat de lucht circuleert, ontstaan er geen verschillende temperatuurzones. De ventilatoren draaien met een snelheid van 2 tot 3 m/s, waardoor de lucht aan de binnenkant gelijkmatig wordt verdeeld en de gewenste temperatuur ook na het openen snel weer wordt bereikt.
Het is belangrijk om te weten dat niet verpakt voedsel door de luchtcirculatie in de vrieskast sneller uitdroogt. In de horeca moet voedsel daarom altijd verpakt worden opgeslagen.
2.3 Een diepvrieskast met statische- of convectiekoeling?
Voordat je beslist over het type koeling, moet je nadenken over hoe je de vrieskast wilt gebruiken. Convectie-vrieskasten zijn aan te bevelen voor grote apparaten en als de vrieskast vaak wordt geopend.
Statische vrieskasten hebben meestal geen ventilator en zijn daardoor stiller dan apparaten met convectiekoeling. Bovendien zijn statische vrieskasten energiezuiniger en hebben daardoor minder exploitatiekosten.
3. Horeca vrieskasten: aankoopcriteria
Lees in onze gids waarop je bij de aankoop van een nieuwe vrieskast moet letten en wat de verschillen zijn tussen de diverse modellen. Zo vind je de ideale vrieskast voor jouw behoeften.
3.1 Klimaatklassen van horeca vrieskasten
Om jouw vrieskast efficiënt te gebruiken, is de standplaats en de omgevingstemperatuur bepalend. Bij een lage omgevingstemperatuur heeft de vrieskast minder energie nodig om het voedsel te koelen. Er wordt in het algemeen onderscheid gemaakt tussen vier verschillende klimaatklassen:
- 16-32 °C omgevingstemperatuur: normaal (N)
- 10-32 °C omgevingstemperatuur: subnormaal (SN)
- 16-38 °C omgevingstemperatuur: subtropisch (ST)
- 16-43 °C omgevingstemperatuur: tropisch (T)
Vrieskasten hoeven tegenwoordig geen stroomvreters meer te zijn. Apparaten met een goed energielabel verbruiken bijzonder weinig stroom.
3.2 De temperatuur van diepvrieskasten
Voedsel kan bij een vriestemperatuur van -18 °C optimaal worden ingevroren, zonder hierbij onnodig energie te verspillen. Het is tegenwoordig mogelijk om de temperatuur van vrieskasten naar eigen behoefte te regelen, zodat je de gewenste temperatuur individueel kunt instellen.
3.3 Energielabels: horeca vrieskasten a+++
Een ander belangrijk punt voor de aankoopbeslissing is het onderwerp energie-efficiëntie. Want met een laag stroomverbruik kan dit je geld besparen. Als je vooral op zuinigheid let, kijk dan goed naar het energielabel en vergelijk het stroomverbruik van de verschillende apparaten.
Omdat de energie-efficiëntie van jouw diepvrieskast een hoge kostenfactor kan zijn, is dit tegelijkertijd ook een mogelijkheid om te besparen.
Sinds 1 maart 2021 zijn de nieuwe energielabels van toepassing. Deze gaan van A tot G. Hierbij is het beste energielabel A en het laagste is G. Door het weglaten van de plus-aanduidingen moeten de labels makkelijker te begrijpen en duidelijker zijn. Je moet wel weten dat apparaten die voorheen het energielabel A+++ hadden, nu niet automatisch het energielabel A hebben. A+++ wordt B, A++ wordt C, A wordt D, B wordt E, etc. De berekeningsgrondslag is veranderd, waardoor de nieuwe labels niet vergelijkbaar zijn met de oude.
Welke informatie staat er precies op het nieuwe energielabel voor diepvrieskasten?
- een QR-code, je komt bij het openbare deel van de EU-productdatabank met informatie over het model
- de totale inhoud van alle vriesvakken in liter
- de efficiëntieklasse van het apparaat
- het gemiddelde energieverbruik per jaar in kWh
- het geluidsniveau in dB(A) en nu ook de geluidsemissieklasse (A tot D)
- de totale inhoud van alle koelgedeeltes en vriesgedeeltes
Fabrikanten zijn nu verplicht om hun producten in de databank te zetten. Het is de bedoeling dat dit gaat helpen om alle in Europa verkrijgbare artikelen, waarbij energie-efficiëntie een rol speelt, te controleren.
3.4 Inhoud horeca vrieskast: 600 liter, groter of kleiner?
Een populair formaat horeca vrieskasten is het 1-deurs model met een inhoud van 600 liter. Echter zijn er ook veel professionele vrieskasten in ons assortiment die kleiner of groter zijn, bijvoorbeeld vrieskasten van 300 liter, 400 liter, 700 liter, 800 liter of zelfs 1000 liter. Zo is er een passend model voor elke keuken - ongeacht hoe groot de keuken en hoeveel er opgeborgen moet worden.
3.5 Professionele vrieskast deuren
Ben je op zoek naar een vrieskast die weinig ruimte inneemt, maar toch voldoende opslagcapaciteit biedt? Dan is een 1-deurs vrieskast de ideale keuze voor jou. Deze vrieskasten zijn verkrijgbaar in zowel een laag als hoog model, zodat je kunt kiezen op basis van jouw specifieke behoeften. Het lage model is perfect voor horecazaken met beperkte ruimte, terwijl het hoge model meer opslagruimte biedt. Met een 1-deurs vrieskast heb je altijd voldoende ruimte om jouw ingrediënten op te slaan en gemakkelijk toegang tot al jouw bevroren producten.
Met een 2-deurs vrieskast kun je jouw ingrediënten gemakkelijk organiseren en gescheiden houden. Deze vrieskasten bieden twee aparte compartimenten, zodat je verschillende soorten voedsel kunt opslaan zonder dat ze elkaar beïnvloeden. Dit maakt het gemakkelijker om jouw voorraad te beheren en jouw keuken georganiseerd te houden. Met een 2-deurs vrieskast heb je voldoende ruimte en flexibiliteit om jouw keuken efficiënt te runnen.
Wil je jouw bevroren producten op een stijlvolle of praktische manier presenteren en tegelijkertijd gemakkelijk kunnen zien wat erin zit? Dan is een vrieskast met een glazen deur de perfecte keuze voor jouw horecazaak. Deze vrieskasten combineren functionaliteit met esthetiek, waardoor je jouw bevroren producten kunt tentoonstellen en tegelijkertijd de kwaliteit en versheid ervan kunt behouden. De glazen deur maakt het ook gemakkelijk om snel te zien welke producten je nog op voorraad hebt, waardoor je jouw voorraad gemakkelijk kunt bijhouden en aanvullen.
3.6 Horeca vrieskast met no-frost functie
De no-frost functie verlaagt het vochtgehalte in de vrieskast. Hierdoor hoeft de vrieskast minder vaak ontdooid te worden. Dit is echter geen garantie dat er geen ijs aan de binnenkant ontstaat, omdat de ijsvorming ook afhankelijk is van hoe de diepvrieskast wordt gebruikt. Maar een no-frost functie heeft wel een lager stroomverbruik, minder vaak ontdooien en minder waterafzetting op het bevroren voedsel tot gevolg en is meestal al zonder toeslag verkrijgbaar.
3.7 Horeca vrieskast met ontdooifunctie
Door de ontdooifunctie hoeft je jouw vrieskast niet meer handmatig te ontdooien. Je bespaart tijd en energie, doordat regelmatig de vrieslamellen worden ontdooid en het hierdoor ontstane condenswater naar een bak buiten de diepvrieskast wordt geleid.
4. Reinigen en ontdooien van de diepvrieskast
Elke keer wanneer de vrieskast wordt geopend, komt warme, vochtige lucht binnen en vormt bij het afkoelen ijs op de wanden van de vriezer. Om jouw voedsel te kunnen blijven koelen, heeft de vrieskast meer energie nodig wanneer er ijs ontstaat. Daarom is het aan te bevelen om de vrieskast regelmatig te ontdooien en te reinigen.
Lees hieronder hoe je de vrieskast het beste kunt ontdooien:
Stap 1: voorbereiding
- Schakel de diepvrieskast uit en trek de stekker uit het stopcontact.
- Haal de diepvrieskast helemaal leeg en sla het voedsel in koelboxen of in een ander apparaat op.
Stap 2: ontdooien en water opvangen
- Het ijs smelt bijzonder snel als je een kom met heet water in de vriezer zet en de deur sluit.
- Zet een bakblik onder de kom om het water op te vangen. Voor dunnere ijslagen zijn handdoeken voldoende.
- Terwijl het ijs smelt (1 tot 2 uur) kun je voorzichtig de ijslagen van de wanden loshalen. Let op: gebruik hiervoor geen spitse of scherpe voorwerpen zodat je het materiaal niet beschadigd.
Stap 3: reiniging
- Maak de binnenkant droog.
- Voor het reinigen van de binnenkant kan azijnzuur of citroenzuur in heet water worden gebruikt. Citroenzuur heeft het voordeel dat de frisse geur ook lang na het reinigen nog blijft hangen.
- Plaats het voedsel pas terug, nadat je de vrieskast weer heeft ingeschakeld en deze de juiste temperatuur heeft bereikt.
5. Een horeca vrieskast weggooien
Omdat vriezers stoffen bevatten, die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu, moeten zij op de juiste manier worden weggegooid. Als dit niet volgens de wettelijke richtlijnen wordt gedaan, dreigt niet alleen een vergiftiging van het milieu, maar ook een zware straf.
Informeer daarom al bij de aanschaf van een nieuw apparaat over de mogelijkheden om dit bij het plaatselijke grofvuil-inzamelpunt of bij de verkoper in te leveren. Particulieren kunnen koel- en vrieskasten meestal gratis inleveren, maar ondernemers moeten hiervoor betalen.
FAQ
Waarop moet men bij de aankoop van een horeca diepvrieskast letten?
Wat is beter, een vrieskast of een vrieskist?
Hoe lang moet de vrieskast na het vervoer stilstaan?
Op welke temperatuur vriest een horeca vrieskast?
Wat is de levensduur van een vrieskast?