Vacuümzakken, horeca
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Vacuümzakken voor in de horeca
Zowel in de horeca als in particuliere huishoudens zijn vacuümzakken betrouwbare hulpmiddelen voor het conserveren en bewaren van voedsel. Het vacumeren van vlees, vis, groenten of fruit verlengt de versheid en houdbaarheid van voedsel vele malen en kan ook gebruikt worden voor het sous-vide koken. Ontdek hier meer over vacuümzakken en op welke aspecten je moet letten bij de aankoop.
1. Vacuümzakken voor voedsel
Als voedsel niet goed wordt bewaard, verliest het snel smaak en/of bederft het. Kaas- of worstproducten zijn hier goede voorbeelden van. Vacuümzakken zorgen ervoor dat voedsel luchtdicht wordt bewaard, waardoor de natuurlijke smaken, vitaminen en mineralen behouden blijven. Verder blijft het eten zo langer houdbaar.
Voedsel kan snel en efficiënt worden gevacumeerd en vervolgens in de koelkast of vriezer worden bewaard. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar zorgt er ook voor dat je voedsel tot wel acht keer langer houdbaar blijft. Vacuümzakken zijn ook perfect voor het voorkoken en portioneren van maaltijden in grotere hoeveelheden.
1.1 Wat kan vacuüm verpakt worden?
- Vast voedsel zoals groenten, fruit of noten
- Zacht voedsel zoals bessen, kruiden, kaas, vis, vlees of voorgekookte maaltijden
- Vloeibare voedingsmiddelen zoals sauzen en soepen
- Droog voedsel zoals koffiebonen of chips
Je kunt vacuümzakken en vacuümrollen in verschillende soorten en maten vinden in de Makro webshop.
2. Voordelen van vacuümzakken
Vacuümzakken bieden talloze voordelen, vooral in de horeca. Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt in de zelfbedieningsafdeling voor kaas-, vlees- en worstproducten. Naast het bewaren van voedsel kunnen vacuümzakken ook worden gebruikt voor het populaire sous-vide koken. Deze vacuümzakken worden dan ook soms wel sous-vide zakken genoemd.
De voordelen van een vacuümzak:
- Langere versheid en houdbaarheid van voedsel
- Optimale hygiëne
- Behoud van smaken, vitaminen en mineralen
- Bescherming tegen vocht en vriesbrand
- Ruimtebesparend bewaren van voedsel
- Ideaal voor het marineren van vlees en vis
- Perfect voor het voorkoken, portioneren en bewaren van maaltijden
- Geschikt voor sous-vide koken
- Voedselverspilling verminderen
3. Soorten vacuüm verpakkingszakken
Er zijn verschillende soorten vacuümzakken, die vooral verschillen in of ze voorzien zijn van een ventiel of niet. Hier leggen we het verschil aan je uit.
3.1 Vacuümzak met ventiel
Deze vacuümzakken zijn uitgerust met een geïntegreerd ventiel (ritssluiting) en worden gebruikt in combinatie met een handstofzuiger. Het ventiel zorgt ervoor dat de lucht gelijkmatig en veilig wordt afgevoerd met de handstofzuiger. Je voedsel blijft zo langer vers en is langer houdbaar. Vacuümzakken met een ventiel zijn hersluitbaar en zorgen voor een ruimtebesparing tot 75%.
3.2 Vacuümzak zonder ventiel
Vacuümzakken zonder ventiel zijn ontworpen voor gebruik met een speciale vacuümmachine voor voedsel. Let er bij het kopen op dat de vacuümmachine verschillende instellingen heeft voor de verschillende consistenties van het voedsel (vochtig, droog, zacht en hard voedsel) om het vacuümproces optimaal aan te passen aan het voedsel in kwestie.
4. Vacuümzakken: welke materialen?
Vacuümzakken en vacuümrollen bestaan meestal uit twee- tot drie lagen folies van polyethyleen (PE) en polyamide (PA). Polyethyleen zorgt voor de elasticiteit en dichtheid van de zak, is gemakkelijk wasbaar en kan gemakkelijk worden gerecycled. Polyamide daarentegen wordt gekenmerkt door een uitstekende weerstand tegen hitte en kou en zorgt ervoor dat het materiaal erg sterk is.
Belangrijk: vacuümzakken die worden gebruikt voor het bewaren van voedsel moeten altijd vrij zijn van BPA en weekmakers.
5. Koopcriteria voor vacuümzakken
Bij het kopen van vacuümzakken is het aan te raden vooral te letten op de volgende criteria.
5.1 Scheurvastheid
Vacuümzakken moeten scheurvast en stevig zijn. Vooral als je voedsel, zoals bijvoorbeeld vlees, met puntige botten wilt vacumeren, is het belangrijk dat je zakken van hoge kwaliteit gebruikt met een hoge scheurvastheid. De gebruikelijke dikte voor vacuümzakken is tussen 0,14 en 0,18 mm.
5.2 Compatibiliteit met de vacuümmachine
Voor conventionele vacuümapparaten moeten gestructureerde vacuümzakken (gegolfd of gegaffeld) worden gebruikt, omdat gladde folies snel aan elkaar plakken en de lucht dus niet optimaal kan worden afgezogen.
5.3 Kookbestendigheid
Als je sous-vide zakken wilt gebruiken voor het koken, moet je er vooral op letten dat de zakken kookvast en geschikt voor hoge watertemperaturen zijn. Hoogwaardige vacuümzakken zijn meestal hittebestendig tot 100 °C met een maximale kooktijd van vier uur.
5.4 BPA-vrij
Let er bij het kopen van vacuümzakken op dat je product BPA-vrij is en geen schadelijke weekmakers bevat. Vooral als je de vacuümzakken wilt gebruiken voor sous-vide koken, moeten de gebruikte zakken BPA-vrij zijn. Anders kunnen, in verband met hoge temperaturen, giftige stoffen vrijkomen en aan het voedsel worden afgegeven.
5.5 Geur- en smaakloos
Vacuümzakken mogen geen geur of smaak afgeven aan het voedsel. Zoek daarom bij het kopen naar producten van hoge kwaliteit en doe idealiter de geurtest voordat je de vacuümzakken gebruikt. Als de vacuümzak sterk naar plastic ruikt, kun je beter een alternatief product gebruiken.
FAQ
Welk materiaal wordt gebruikt voor vacuümzakken?
Kunnen vacuümzakken worden gereinigd?
Waar moeten vacuümzakken worden weggegooid?