Menu

    Serviessets

    Loading...
    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Een serviesset voor elke gelegenheid


    In de horeca is er veel servies in omloop, zodat een rijk uitgerust servies assortiment jouw flexibiliteit ondersteunt. Meestal gunstig in aanschaf en ook nog eens modern en kleurrijk qua design. Of het nu voor ontbijt, lunch of diner is of gewoon voor een kopje koffie tussendoor - er zijn serviessets in diverse samenstellingen en uitvoeringen. Onze gids vertelt je hieronder er meer over, zodat je de juiste set voor jouw horeca behoeften kunt kopen.


    1. Serviessets - altijd een goede beslissing


    Of het nu gaat om borden, kopjes, schalen of kannen: serviessets garanderen een passende combinatie van deze afzonderlijke componenten. Zo kun je jouw gerechten op elk moment van de dag stijlvol presenteren. Een serviesset is daarom zeer geschikt als basisuitrusting in het dagelijks leven, voor het ontbijt, op de koffietafel maar ook voor een feestelijk diner. Afhankelijk van de gelegenheid is er een uitvoering, hier gaan wij in de volgende paragrafen graag nader op in.


    1.1. Voordelen van complete serviessets

    Nog op zoek naar duidelijke voordelen van serviessets? We zetten de redenen voor het kopen van een serviesset voor je op een rijtje:

    • Serviessets garanderen een stijlvol geheel
    • Verschillende kleuren en designs beschikbaar
    • Serviessets bieden een back-up voor het geval eens een bord breekt
    • Ze zijn meestal voor een langere periode beschikbaar en kunnen daardoor opnieuw gekocht worden
    • Over het algemeen gunstiger in aanschaf in vergelijking tot losse onderdelen


    2. De juiste serviesset vinden


    Wie een serviesset koopt, moet eerst nadenken over de basis. Bijvoorbeeld over het type serviesset, het materiaal, de maat en het design. Lees in de volgende paragrafen meer over de desbetreffende thema’s.


    2.1 Soorten serviessets

    Afhankelijk van de gelegenheid zijn er verschillende soorten serviessets, die in verschillende aantallen bestaan uit dinerborden, dessertborden, kopjes, kannen en dergelijke. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende soorten serviessets:

    • Het koffieservies bestaat uit taartbordjes, kopjes en bijpassende schotels en eventueel een suikerpot en melkkannetje, zodat niets een gezellig koffiegesprek tijdens de middag in de weg staat.
    • Het ontbijtservies is perfect geschikt voor een goed begin van de dag. Koffiemokken, ontbijtborden, eierdopjes, melkkannetjes en suikerpotten mogen hier niet ontbreken. Tip: deze set is natuurlijk ook geschikt voor de koffietafel.
    • Het dinerset is geschikt voor lunch of diner. In de regel bestaat het uit dinerborden en soepborden – vaak zitten er ook dessertborden bij. Ook sauskommetjes, schalen, en slakommen horen er vaak bij.
    • Bordensets bestaan, zoals de naam al zegt, uit borden. Of het nu gaat om ontbijtborden, dinerborden, soep- of dessertborden: in deze sets vind je allerlei verschillende borden.
    • Het combinatiesservies is ontworpen om aan jouw algemene servies behoeften te voldoen. Hier vind je losse onderdelen, die perfect op elkaar zijn afgestemd en zowel voor het drinken van koffie als voor het diner kunnen worden gebruikt.


    Tip: heb je advies nodig over de verschillende soorten servies? Lees dan onze raadgever over het thema soepborden, kommen en schalen.


     2.2 Serviessets 4 tot 12 personen

    Hoe groot mag een servies zijn? En welke maten zijn algemeen verkrijgbaar? Een serviesset is meestal verkrijgbaar als 4 persoons, 6 persoons, 8 persoons, 10 persoons of 12 persoons set. Deze bestaan uit een combinatie van borden, schalen, mokken en meer en geeft je de mogelijkheid om voor alle gasten de tafel te kunnen dekken. Andere voordelen, zeker van een grotere set, zijn: je hebt altijd voldoende reserveonderdelen voor als er al iets in gebruik is en ook als er eens iets breekt, hoef je niet gelijk bij te kopen.


    Tip: mocht er eens iets breken, dan is dat geen probleem! In de regel is het servies uit serviessets eenvoudig na te bestellen.


    2.3 Het materiaal

    Let bij het kopen van serviessets ook op het materiaal, dat door zijn samenstelling zeer verschillend in onderhoudsvriendelijk en robuustheid kan zijn. Welke materialen zijn er? We zetten de meest voorkomende hieronder op een rijtje en beschrijven de belangrijkste eigenschappen:

    • Porselein: licht, elegant - gevoelig en breekbaar
    • Keramiek: zwaar, goedkoop - vatbaar voor breken of afbrokkelen van hoeken
    • Melamine: onbreekbaar, mooi design - niet hittebestendig
    • Aardewerk: robuust, aangenaam gewicht, mooi design - breukgevoelig
    • Glas: eenvoudig, modern - gevoelig en niet krasvast


    Wil je meer details over het materiaal lezen? Lees dan onze gids over borden!


    2.4 Design

    Bij serviessets is qua design eigenlijk alles mogelijk. Houd je van groen, grijs of roze? Of van patronen? Dit alles zou zelfs in combinatie geen probleem moeten zijn: er zijn talloze designmogelijkheden en gekleurd servies om uit te kiezen bij de verschillende fabrikanten. Laat je inspireren!  

    • Wit serviesset: altijd geschikt, vooral als de borden eenvoudig zijn. Let bij het bij kopen echter op de tint van het wit, deze kan aanzienlijk verschillen.
    • Beige serviesset: een mooie kleur dit net iets zachter is dan wit en prachtig combineert met andere kleuren, zowel aardskleuren als een frisse of felle kleur. 
    • Serviessets met een patroon: past goed in een jong, modern huishouden. Deze zijn meestal goed te combineren als je voor een eenvoudige kleur kiest. Witte borden met eenvoudige strepen of een eenvoudig patroon op de rand van het bord kunnen er elegant uitzien.
    • Zwart serviesset: zwarte borden zijn goed op te maken en te decoreren. Ze zijn tijdloos en op dit moment bijzonder populair en modern - ook perfect voor een feestelijk banket!
    • Blauw serviesset: houd je van Mediterraan? Dan kan blauw, dat doet denken aan de zee, passen bij de stijl van jouw inrichting. Als je daarbij ook nog voor aardewerk servies kiest, dan wordt het geheel perfect afgerond.
    • Serviesset in groen: een prachtige natuurlijke kleur die op veel gedekte tafels prachtig zal staan. 
    • Rosé tot rood serviesset: romantisch, verliefd, speels. Dat zijn drie woorden die vaak bij deze kleur opkomen. Heb je al veel van deze kleuren in jouw bedrijf? Dan is servies in deze richting de juiste keuze!


     2.5 Serviessets voor jonge dinergasten

    Heb je kinderen of jongeren in huis of in je restaurant en wil je servies dat speciaal voor hen geschikt is? Dan is bijvoorbeeld een opdruk op het serviesset een leuk idee – denk aan bonte figuren, grappige gezichten of vrolijke kleuren.


    Tip: een servies van melamine is bijzonder geschikt voor kinderen – vooral kleine kinderen – omdat het nauwelijks breekbaar is. Vaak zijn deze daarom ook ontworpen in vrolijke opdrukken voor kids.


    3. Kwestie van smaak: wat past bij jouw stijl?


    Vraag je je af welk design het beste bij je past? Eigenlijk hangt dat in eerste instantie van jouw persoonlijke smaak af. Servies kan echter ook heel goed op de inrichting van jouw restaurant of hotel afgestemd worden. Hieronder een aantal mogelijkheden:​

    • Modern: duidelijke lijnen en subtiele kleuren – overweeg ook rechthoekige of vierkante serviessets voor een strak geheel.
    • Klassiek: ronde borden in eenvoudige, lichte kleuren passen heel goed bij een Scandinavische stijl of een landhuisstijl.
    • Landelijk: vaak in een natuurlijke of beige tint en vorm met een elegant patroon van bijvoorbeeld bloemen.  
    • Luxe: hier speelt niet verrassend kwaliteit een grote rol. Kies voor borden van hoge kwaliteit en fijne afwerkingen.


    4. Complete serviesset: wat ligt waar?


    Je hebt nu je favoriete serviesset in huis en vraagt ​​je af wat precies waar moet staan en liggen, ​​zodat de tafel goed gedekt is? Toegegeven, er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden, maar moeilijk is het professioneel dekken van de tafel niet. In principe zijn er alleen eenvoudige regels, waar we hieronder graag op ingaan.


    Wat is er nodig voor de tafel?

    • Servies(sets)
    • Bestek
    • Glazen
    • Servetten


    Denk daarbij aan details: zo heb je afhankelijk van het gerecht verschillende borden en bestek nodig, en afhankelijk van de drankjes ook verschillende glazen. Ook zijn stoffen servetten bijvoorbeeld mooier en chiquer dan papieren servetten.


     Welke borden zijn er?

    • Onderborden
    • Dinerborden
    • Soepborden
    • Dessertborden
    • Broodborden


     Welk bestek is er?

    • Messen
    • Vorken
    • Lepels
    • Visbestek
    • Steakbestek
    • Dessertbestek
    • Taartbestek


    Welke glazen zijn er?

    • Waterglazen
    • Rode wijnglazen
    • Witte wijnglazen
    • Shot glaasjes
    • Mousserende wijn- of champagneglazen,


    De vraag is: waar staat of ligt wat?

    • Borden staan ​​in het midden. Als je wilt, kun je eventueel beginnen met onderborden. Hierop worden de dinerborden geplaatst. Aperitief- en soepborden staan daar weer op.
    • Het bestek wordt van rechts naar links, afhankelijk van de menuvolgorde neergelegd. Vorken liggen altijd links, messen en soeplepels rechts. Er wordt dus als volgt gedekt: helemaal rechts ligt de soeplepel, dan komt het mes voor het voorgerecht of het vismes. Het mes voor het hoofdgerecht wordt ernaast geplaatst, direct naast het bord. Links aan de buitenkant ligt de vork voor het voorgerecht of de visvork. Direct naast het bord ligt de vork voor het hoofdgerecht. Helemaal links staat ook het broodbord met het broodmes. Boven het bord wordt verder het dessertbestek geplaatst, waarbij de lepel naar links wijst en de vork naar rechts.
    • De glazen worden zo geplaatst dat ze boven de messen te vinden zijn. Bij het gebruik van de glazen wordt ook van rechts uitgedacht: zo staat het waterglas uiterst rechts, links daarnaast het witte wijnglas en daarnaast het rode wijnglas.
    • Het servet wordt mooi gevouwen en op het bovenste bord geplaatst.


    5. Serviessets reinigen


    Het thema reiniging is niet onbelangrijk bij de aanschaf van serviessets. Zorg er met het oog op het onderhoudsgemak voor dat de set vaatwasmachinebestendig is. Dit is niet bij alle coatings het geval - vooral niet bij gekleurde opdrukken of gouden randjes. Heb je geen vaatwasser of moet het servies met de hand afgewassen worden, gebruik dan altijd een zachte doek of spons voor het afwassen: harde sponzen kunnen tot lelijke krassen leiden. Gebruikt bovendien – ook voor je handen – een mild afwasmiddel.


    FAQ

    Waaruit bestaat een compleet serviesset?

    Welke soorten serviessets zijn er?

    Wat is het verschil tussen de diverse serviessets?

    Wat is de beste kwaliteit serviesset?

    Welk serviesset krast niet?

    Hoeveel delig serviessets aanschaffen?

    Welk horeca servies is geschikt voor kinderen?

    Hoe wordt een serviesset schoongemaakt?