Menu

    Wasmiddelen & reinigers

    Loading...
    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Wasmiddelen & reinigers voor schone restaurants

    Reinheid, hygiëne en sanitaire voorzieningen zijn belangrijke aspecten in de horeca. Ongeacht hoe goed je eten smaakt, hoe creatief je gerechten zijn en hoe uitstekend je service is, de klanten zullen niet massaal naar je restaurant komen als het niet schoon is. In dit artikel laten wij je zien welke schoonmaakmiddelen en soorten reinigers niet in jouw horecabedrijf mogen ontbreken.  

     

    1. Het belang van een schoon restaurant 

    Dit zijn vier redenen waarom je jouw restaurant schoon moet houden:

     

    1.1 Het is in het belang van de klanten

    Reinheid is een essentieel onderdeel van de horeca-ervaring van de klanten. Elke klant een schone eetgelegenheid bieden, is bijna net zo belangrijk als het heerlijke eten. Een schoon restaurant is ook belangrijk om bij de gasten een goede eerste indruk te maken en de klantenbinding te versterken.

     

    1.2 Het staat voor voedselveiligheid

    Als een restaurant er vies uitziet, associëren de gasten dit met slechte hygiënische omstandigheden in de keuken en zijn misschien bezorgd over kwaliteit en hygiënische voorbereiding van de gerechten.

     

    Geen enkele gast wil dat de kelners en de koks, die zijn eten bereiden, bedekt zijn met ziektekiemen. Ook een regelmatige en grondige reiniging van de keuken en de eetzaal voorkomt dat ziektekiemen worden overgedragen op de gasten.

     

    1.3 Het draagt bij aan de sfeer in een restaurant

    Bij een bezoek aan een restaurant gaat het niet alleen om het eten maar ook de belevenis van het uit eten gaan. De klanten kiezen niet alleen vanwege de kaart voor een bepaald restaurant, maar ook vanwege de sfeer, die dit restaurant uitstraalt.

     

    Een schoon interieur is essentieel om de goede sfeer in het restaurant te behouden. Plakkerige stoelen, vuile vloeren of stoffige lampen verstoren deze sfeer, waardoor de gasten zich niet op hun gemak voelen.

     

    1.4 Vuil zet het bedrijf in een slecht daglicht

    Een vuil restaurant zet het hele bedrijf in een slecht daglicht. Zoals al eerder gezegd, leidt een vuil interieur tot vragen over de voedselveiligheid en tot bezorgdheid over hoe goed het restaurant wordt gerund.

     

    De klanten kunnen zich gaan afvragen of het management wel om de veiligheid van de klanten en medewerkers geeft. Zowel de gebieden, die voor de klant zichtbaar zijn, als ook de niet zichtbare gebieden moeten regelmatig worden schoongemaakt om te laten zien dat het bedrijf zich voor de veiligheid inzet.

     

    2. Schoonmaakproducten voor restaurants

     

    2.1 Schoonmaakmiddelen

    Schoonmaakmiddelen zijn niet gevaarlijk voor de mens. De belangrijkste eigenschap van schoonmaakmiddelen is dat deze reinheid en hygiëne centraal zetten en voor schone en smetteloze ruimtes zorgen.

     

    Deze producten worden in drie groepen ingedeeld:

    • Zure schoonmaakmiddelen: worden gebruikt om anorganische resten en roestplekken te verwijderen. 
    •  Neutrale schoonmaakmiddelen: worden gebruikt om organische resten zoals vetten, proteïnes en bloed te verwijderen. Daarom zijn deze ideaal als schoonmaakmiddelen voor de keuken. 
    •  Alkalische schoonmaakmiddelen: zijn nodig voor de reiniging van vloeren en elementen, die gevoelig zijn voor bijtende producten.

     

    2.2 Bleekmiddel

    Dit is het ontsmettingsmiddel dat het meest in restaurants wordt gebruikt. Het werkt als een sterk oxidatiemiddel en veroorzaakt een hoge sterfte van microben.

     

    Handig om te weten: de effectieve werking van bleekmiddel kan echter worden verminderd door factoren zoals hoge temperaturen, onzuiverheden in het water of een ongeschikte pH-waarde.

     

    2.3 Perazijnzuur

    Dit is een effectief ontsmettingsmiddel tegen micro-organismen en hun sporen. Deze soort ontsmettingsmiddel is milieuvriendelijk omdat het uiteenvalt in azijnzuur, zuurstof en water.

     

    2.4 Doeken

    Doeken helpen je om keukengerei, werkbanken, serviesgoed, borden, toonbanken etc. altijd schoon achter te laten. Ook zijn ze handig bij het reinigen en drogen van oppervlakken.

     

    Doeken met een hoog absorptievermogen zijn ideaal voor restaurants en cateringbedrijven. Daarnaast is het aan te bevelen dat elke medewerker zijn of haar eigen doeken heeft.

     

    Het is ook belangrijk om voor elke toepassing het juiste doek te gebruiken, bijvoorbeeld speciale doeken voor glas, voor serviesgoed, voor het afwassen en afdrogen en voor het handenwassen. Deze laatste soort moet zacht zijn en niet met de andere doeken in aanraking komen.

     

    2.5 Schuursponsen

    Schuursponsen zijn heel nuttig voor plekken met hardnekkig vuil. Hun schuurkracht is namelijk ideaal voor het reinigen van bepaalde plekken in de keuken, zoals grills, bakplaten, werkbanken, potten en pannen.

     

    Om hygiënische redenen is het echter aan te bevelen om niet voor alles dezelfde schuurspons te gebruiken. Bovendien is het belangrijk om hem regelmatig te vervangen, zodat bij de reiniging een optimaal resultaat wordt behaald en de vermenigvuldiging van bacteriën wordt tegengegaan.

     

    2.6 Ontvetters

    Ontvetters worden gebruikt om fornuizen, bakovens, grillplaten, afzuigkappen en vloeren makkelijk van vet te ontdoen. Deze zijn bijzonder effectief voor het verwijderen van ingebrand vet dat zich op grillplaten en grills ophoopt.

     

    2.7 Schoonmaakmiddelen voor eetzalen en tafels

    De eetzaal is het eerste wat je gasten in je restaurant te zien krijgen, daarom moet hij goed schoon zijn. Voor het reinigen van de tafels gebruik je een doekje en allesreiniger. Voor het reinigen van de vloer is een vloerreinigingsmiddel aan te bevelen.

     

    2.8 Schoonmaakproducten voor badkamers

    Naast producten zoals handdoeken, wc-papier en handzeep zou je ook speciale producten voor de reiniging van badkamers moeten gebruiken. Deze zijn ideaal voor het reinigen en polijsten van vloeren, wasbakken en kranen. Hiermee kunnen ook zeepresten en kalkaanslag van de bodem van het toilet makkelijk worden verwijderd.

     

    2.9 Ontkalker

    Kalkaanslag leidt tot problemen met de doorstroom en tot inefficiëntie van de apparaten. Ontkalker is nodig om kalkaanslag uit de gootsteen, het afwasgedeelte en van de verwarmingselementen te verwijderen. Er zijn ook producten verkrijgbaar voor het ontkalken van bepaalde gebieden in de keuken, zoals bijvoorbeeld voor de kranen van koffiemachines.

     

    2.10 Ontstopper

    De afvoeren in je commerciële keuken zijn vatbaar voor verstoppingen door voedsel, vet en haren. Door verstopping van de afvoer te voorkomen of kleinere verstoppingen zelf te verhelpen, kun je honderden euro’s aan loodgietersrekeningen besparen. Met deze producten kun je verstoppingen verhelpen, waardoor je afvoer weer gaat werken.

     

    FAQ

    Hoe vaak moet je je restaurant schoonmaken?

    Wat is het verschil tussen schoonmaken en ontsmetten?

    Wat hoort bij een schoonmaakplan voor een restaurant?