Menu

    Saladettes

    Loading...
    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Praktische saladettes voor de horeca


    Saladettes bieden een groot voordeel in de horeca: door de koeling houden deze alle soorten koude gerechten langer vers. Doordat de saladette beschikking heeft over verschillende bakken en vaak ook een werkblad, helpt de saladette bovendien bij de organisatie van de mis en place. Maar waarop moet je letten bij de aankoop van een saladette? Welke varianten zijn er? Onze gids geeft antwoord op deze en andere vragen.


    1. Een saladette gebruiken in de horeca


    Saladettes worden overal waar er veel met verse ingrediënten gewerkt wordt gebruikt. Niet verrassend worden de saladettes daarom veel ingezet in horecabedrijven, kantines of cateringbedrijven. Hier is een saladette bijna onmisbaar en wordt deze vaak gecombineerd met een koel- of vrieswerkbank in de keukenopstelling. Ook wordt een saladette vaak gebruikt bij buffetten. In beiden gevallen staat de koeling van verse ingrediënten, zoals fruit en groenten, centraal.


    2. Grote keuze: saladette varianten


    Een saladette is een soort koeling voorzien van een koelbak en GN-bakken die op temperatuur worden gehouden. Deze koelapparaten zijn normaal gesproken van roestvrij staal gemaakt en, afhankelijk van het model, hebben deze ook gekoelde deuren en lades. Ook beschikken saladettes eventueel ook over een werkblad, handig voor de voorbereiding van verse ingrediënten.


    Saladettes zijn er in verschillende varianten verkrijgbaar, die steeds gericht zijn op het beoogde gebruik. Een aantal verschillende modellen waaruit je kunt kiezen zijn:

    • Deuren: zo kun je kiezen tussen 1-deurs, 2-deurs, 3-deurs en 4-deurs varianten.
    • Koelmotor locatie: deze kan onderin of aan de zijkant van een saladette zitten.
    • Glastop: saladettes zijn met en zonder glastop verkrijgbaar. Saladettes met glasopzet komen goed van pas wanneer je het eten wilt presenteren. Zo niet, dan is een saladette zonder glastop aan te raden.
    • Deksels: afhankelijk van het model dat boven de bakken wel of geen deksel hebben.
    • Temperatuurbereik: deze kan verschillen per model. Verderop in deze gids lees je meer over temperaturen van een saladette.


    2.1 Pizza saladette

    De zogenaamde pizza saladette is een speciale variant van een saladette en lijkt zeer op een pizza koeltafel. Deze wordt gekenmerkt door zijn opbouw: naast gekoelde koelbakken met deuren of lades biedt deze een serverstation en een werkblad van graniet aan, waarop pizza bijzonder goed kan worden bereid.


    3. Saladettes: welke afmetingen zijn er?


    De afmetingen van saladettes zijn, afhankelijk van het model en de fabrikant, verschillend. Er zijn kleine modellen met een gemiddelde afmetingen van 43,8 cm x 87,2 cm x 70 cm (B x H x D). Grotere apparaten hebben een gemiddelde breedte van 220 cm – wat overeenkomt met een koelruimte waarin vier rekken naast elkaar kunnen staan.


    Ontdek in de Makro webshop ons breed assortiment saladettes in verschillende maten en vind het perfecte model voor jouw horecakeuken.


    4. Koeling: statisch of geforceerd


    De temperaturen van saladettes kunnen variëren afhankelijk van het model. Meestal liggen deze tussen de 2 ℃ en 8 ℃. Sommige modellen kunnen zelfs tot -2 ℃ vriezen.


    Afhankelijk van het model, wordt jouw vers voedsel op verschillende manieren gekoeld. Hier leggen we de verschillende koelingen uit, inclusief voor- en nadelen.


    4.1 Statische koeling

    Een saladette met statische koeling wordt door een koude achterplaat en eventuele koude componenten in de saladette verkoelt. Deze koeling is perfect voor wanneer je maar een aantal keer per dag iets uit de koeling moet halen. Dit is omdat de koeling minder snel op temperatuur komt en dus meer kan schommelen. Echter komt statische koeling met het voordeel dat deze zuiniger is, minder geluid creëert en onverpakt producten minder snel laat uitdrogen.


    4.2 Geforceerde koeling

    De geforceerde koeling koelt de saladette met een koelmotor. Met behulp van een ventilatiesysteem blaast de koelmotor koude lucht in de saladette. Deze koeling komt snel op temperatuur en is dus ideaal voor een drukke werkomgeving waar de koeling vaak geopend wordt. Houd er wel rekening mee dat onverpakte producten sneller uitdrogen met geforceerde koeling.


    In onze gids over koeltechniek vind je meer informatie over het onderwerp koeling.


    5. Energie-efficiëntie van saladettes


    Er bestaan geen energielabel voor saladettes. Lees daarom de specificaties van de fabrikant goed door om meer te weten te komen over bijvoorbeeld milieuvriendelijkheid of isolatie. Een dikke isolatielaag en goed sluitende deuren kunnen hier al een groot verschil uitmaken. Een thermostaat helpt de temperatuur te regelen. Ook een ontdooifunctie kan helpen om stijgende energiekosten door rijp- en ijsvorming te voorkomen.

     

    Het is ook belangrijk om op de klimaatklasse te letten. Deze bepaalt bij welke omgevingstemperaturen het apparaat energiezuinig en optimaal kan werken. Er zijn vier klassen:

    • SN (Sub-Normaal): 10 °C – 32 °C; bijvoorbeeld geschikt voor niet verwarmde garages of kelders
    • N (Normaal): 16 °C – 32 °C; bijvoorbeeld geschikt voor gebruik in woningen
    • ST (Subtropisch): 18 °C – 38 °C; bijvoorbeeld geschikt voor de horecakeuken
    • T (Tropisch): 18 °C – 43 °C; bijvoorbeeld geschikt voor de horecakeuken 


    6. Saladettes kopen: kosten en kenmerken


    Je wilt een saladette kopen en vraagt je af hoeveel deze gaat kosten? De prijs voor zo een koelapparaat kan sterk variëren. Afhankelijk van het model en de uitrusting moet je rekenen op een prijs tussen de 400 € en de 3.000 €, waarbij de kleinere saladettes meestal goedkoper zijn dan de grotere modellen.


    Verder is de prijs afhankelijk van de volgende punten, die je ook in je koopbeslissing zou moeten meenemen:

    • Afmetingen en capaciteit
    • Indeling
    • Temperatuurmarge en instelling
    • Energie-efficiëntie en vermogen
    • Accessoires


    7. Een saladette reinigingen


    Het regelmatig reinigingen van saladettes is belangrijk voor de hygiëne, maar hoe doe je dat het beste? Reinig de losse delen zoals roosters, tussenschotten en GN-containers met ontsmettende reinigingsmiddelen, die zijn goedgekeurd voor de voedingssector. Het apparaat zelf kun je met een vochtig doekje reinigen. Droog de saladette daarna goed af. Het werkblad kan ook met een vochtig doekje en een mild schoonmaakmiddel worden schoongemaakt. 


    FAQ

    Wat is een saladiere?

    Wanneer wordt een saladette gebruikt?

    Wat kost een saladette?

    Hoe wordt een saladette gereinigd?