Menukaarten
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Menukaarten voor de horeca
De menukaart is het visitekaartje van elke restaurant en veel meer dan alleen een prijslijst van de aangeboden gerechten en dranken. Naast de pure functionaliteit van de menukaart speelt ook de vormgeving een belangrijke rol. Het moet passen bij de interieurstijl van jouw horecazaak en wat je verkoopt. Bij het zoeken naar de perfecte menukaart heb je keuze tussen talloze vormen met individuele designs en verschillende materialen. Onze gids helpt je bij het kiezen van de juiste menukaart voor jouw restaurant.
1. Soorten menukaarten
Zo groot als de verscheidenheid aan horecavoorzieningen is, zo breed is ook het scala een menukaarten. Afhankelijk van de gerechten en dranken die je op verschillende tijdstippen van de dag en de seizoenen aanbiedt, heb je één of meerdere soorten nodig. Maar welke kaart dient welk doel?
1.1 De hoofdkaart
Dit is de klassieker onder de menukaarten en wordt in de meeste bars en restaurants gebruikt. Als het aanbod van gerechten en dranken in jouw restaurant door het jaar heen niet veel verandert, dan is de hoofdkaart de juist menukaart voor jouw restaurant.
1.2 De dag-/weekendkaart
De hoofdkaart kan met verschillende elementen uitgebreid worden. Veel restaurants bieden dagelijks of wekelijks wisselende gerechten aan. Een aparte dag- of weekmenukaart is geschikt om deze veelal wat goedkopere dag- en weekgerechten onder de aandacht te brengen.
1.3 De seizoenkaart
Veel restaurants bieden door het jaar heen seizoensgebonden gerechten en dranken aan, zoals bijvoorbeeld pompoen- of aspergegerechten. Voor deze oogst en seizoen afhankelijke gerechten wordt een aparte seizoenkaart geboden.
1.4 De ontbijt- en brunchkaart
Veel bars en restaurants bieden ’s morgens vroeg en in voormiddag andere gerechten aan dan 's middags en 's avonds. Als jij ook een eigen ontbijt- of brunchaanbod hebt, presenteer je deze idealiter op een aparte menukaart.
1.5 De complete menukaart
Ook de complete menukaart behoort tot de standaard in veel restaurants. Op een complete menukaart kan je de volgorde van jouw menu(‘s) apart opsommen en aanvullen met speciale drankaanbevelingen.
1.6 Meer menukaarten
Naast de genoemde kaarten is er nog een serie aan andere soorten menukaarten. In restaurants met een grotere keuze aan desserts wordt vaak een eigen dessertkaart aangeboden. Als je ijs verkoopt in jouw restaurant, is een aparte ijskaart ook een mogelijkheid.
1.7 Drankkaarten
De lijst met alcoholische en niet-alcoholische dranken is vaak lang. Als jij in jouw horecazaak ook een uitgebreid drankenassortiment hebt, is het zinvol om dit op een aparte drankkaart aan te bieden. Zo voorkom je dat je gecombineerde menukaart een heel boekwerk wordt en is het voor je gasten makkelijker om te lezen en te beslissen.
Tip: in restaurants met een uitgebreid aanbod aan wijnen is ook de aparte wijnkaart standaard geworden.
2. Vormgeving van menukaarten
Het scala aan design dat bij menukaarten wordt gebruikt, is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Het varieert van het eenvoudige klembord tot de klassieke menukaart inserts en moderne menukaarten met LED verlichting.
Zorg ervoor dat het ontwerp van jouw menukaart aansluit bij de algemene presentatie en het aanbod van jouw restaurant. Niet elke format is geschikt voor elk type restaurant. Daarom hebben we hieronder, naast de klassieke menukaart, verschillende vormen menukaarten op een rijtje gezet.
2.1 Menukaarthouders en klemborden
Het klembord of menukaarthouder is een van de eenvoudigste vormen van een menu- en/of drankkaart. Het bestaat uit een achterkant van hout, kunststof of metaal en een clip aan de bovenkant, waartussen je een afdruk van je menu-/ en drankkaart kunt vastklemmen. Een klembord is een ideale keuze voor moderne bars en restaurants.
Bij dit type menukaart moet je zorgen dat je menu niet te lang is. Het bladeren door vele pagina's op een klembord kan als vervelend ervaren worden door jouw gasten. Daarom is deze ideaal voor seizoensgebonden aanbiedingen of voor een restaurant die zijn kaart regelmatig wisselt.
2.2 Menukaart inserts
Menukaart inserts zijn waarschijnlijk de meest voorkomende menukaarttypes. Vanwege de mogelijkheid om het menu snel en eenvoudig te wijzigen, zijn menukaart inserts bijzonder praktisch. Dit type menukaart is verkrijgbaar in verschillende formats en materialen, zo zit er zeker een bij die perfect bij jouw restaurant past.
2.3 LED menukaarten
Verlichte menukaarten behoren tot de nieuwste manieren om jouw gerechten en dranken te presenteren. Dit menukaarttype wordt verlicht door een ingebouwde, oplaadbare batterij. LED menukaarten zijn verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten en ideaal voor moderne restaurants.
2.3 Tafelbordjes & krijtborden
Een menu kan ook eenvoudig gepresenteerd worden op een tafelbordje of krijtbord. Hierbij is het voordeel dat de menukaart altijd tot de beschikking is van je gasten. Verder kunnen deze kaarten eenvoudig worden aangepast, perfect voor dagelijkse, wekelijkse of seizoensgebonden menu’s.
3. De juiste menukaart voor jouw restaurant
Nu we de verschillende soorten en vormen menukaarten kennen, is het tijd om een geschikte menukaart voor jouw restaurant of horeca-onderneming te kiezen. Welke dat is? We hebben hier een aantal punten waarmee je rekening kunt houden tijdens de aankoop samengevat.
3.1 Materiaal
Qua materiaal variëren menukaarten van leer en kurk tot metaal en kunststof en van hout tot materiaalmixen. Net als de vorm van een menukaart, moet het materiaal in harmonie zijn met de stijl van jouw horecazaak.
- Leer maakt een luxe indruk, maar wordt door veel gasten ook als een beetje ouderwets ervaren.
- Hout en kurk hebben zich de laatste jaren in veel bars en restaurants tot populaire menukaartmaterialen ontwikkeld. Kurk is vooral geschikt voor wijnkaarten.
- Metaal en kunststof passen in de regel beter bij restaurants met een moderne stijl.
- Als je op zoek bent naar een heel individuele kaart, zou je een speciale materiaalmix kunnen overwegen.
3.2 Maat
Kies een maat menukaart die past bij jouw horeca-onderneming en aangeboden gerechten en dranken. Zo heeft een restaurant een brede scala gerechten die gepresenteerd moeten worden, terwijl een café een kleiner menu zal hebben met weinige eten.
Tip: bedenk van tevoren wat er allemaal in jouw menukaart moet komen te staan en kies vervolgens de juiste maat kaart voor jouw horecabedrijf.
3.3 Kleur
Menukaarten zijn in een brede selectie kleuren en patronen verkrijgbaar. Zo kun je dus eenvoudig eentje uitkiezen die perfect aansluit aan het interieur van jouw restaurant of café.
3.4 Schoonmaken & weerbestendigheid
Twee andere criteria die je niet mag negeren bij het aanschaffen van een menukaart zijn het schoonmaken en de weerbestendigheid. Bepaalde materialen menukaarttypes gaan vanwege hun weerbestendigheid en schoonmaakgemak langer meer.
Vooral als je een buitenhorecagelegenheid hebt, spelen deze twee criteria spelen een cruciale rol. Houd er rekening mee dat je menukaarten nat kunnen worden bij regen, op de grond kunnen vallen of bevuild kunnen worden door bijvoorbeeld vogels. Kies daarom voor een onderhoudsvriendelijk en weerbestendig menukaarttype voor buitenhoreca.
FAQ
Waar moet je op letten bij het kopen van een menukaart?
Hoe bescherm je je menukaarten?
Welk materiaal is geschikt voor een menukaart?