Professionele koelkasten
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Koelkasten voor elke keuken
Zowel privé als in de horeca is een koelkast essentieel, deze houdt jouw etenswaren en dranken namelijk perfect gekoeld. Zo blijven jouw ingrediënten vers bewaard en komen jouw gerechten nog beter tot hun recht. In deze gids vind je dan ook een overzicht van de verschillende soorten koelkastmodellen die je in een privé huishouden of een horeca-onderneming kan vinden. Welke jij uiteindelijk kiest, hangt af van jouw voorkeuren en behoefte.
1. Koelkast modellen op een rijtje
Koelkasten zijn er in veel verschillende maten en vormen. Daarom is het belangrijk om te weten waarvoor je het nieuwe apparaat wiltgebruiken en vervolgens een passend model te kopen. We laten je een aantal verschillende modellen zien en leggen de verschillen aan je uit.
1.1 Koelkast met schuifdeur
Dit koelkast model wordt beschouwd als een alternatief voor de klassieke koelkasten met scharnier- of draaideuren. Dit model met schuifdeur is meestal breed, heeft twee deuren en kan worden geopend door de ene deur richting de andere te schuiven. Op deze manier schuiven beide deuren achter elkaar bij het openen.
Om de koelkast weer te sluiten, schuif je de deur gewoon in de tegenovergestelde richting terug. Er zijn ook koelkast modellen die met een zogenaamd automatisch sluitmechanisme uitgerust zijn. Dit zorgt ervoor dat de schuifdeur na opening terugkeert naar de gesloten stand.
De meeste koelkasten met schuifdeuren worden vooral gebruikt voor dranken en zien we dus vaak terug in de horeca.
Koelkasten met schuifdeuren hebben een aantal voordelen ten opzichte van de modellen met andere type deuren. Dit koelkast model neemt minder ruimte in beslag, omdat er geen ruimte nodig is om een deur te openen. Hierdoor kun je deze apparaten ook in hoeken plaatsen waar weinig ruimte is.
1.2 Koelkast met glazen deur
Ook de koelkast met glazen deur wordt vaak voor dranken gebruikt en zien we vaak terug in de horeca. Met behulp van de glazen deur kan de klant namelijk eenvoudig een blik op het assortiment flessen en dranken werpen zonder de deur te hoeven openen. Zo kun je ook besparen op stroomkosten.
Dit koelkastmodel zorgt er ook voor dat de producten op een aantrekkelijke en optimale manier gepresenteerd worden, zodat de klant geneigd wordt er iets uit te pakken.
1.3 Minibar koelkasten
Een minibar koelkast is, niet verrassend een koelkast van kleiner formaat. Denk maar eens aan de minibar koelkast die je in hotelkamers vindt – ruimtebesparend maar toch voldoende ruimte om drankjes en snacks gekoeld te houden. Verder zijn de meeste apparaten uitgerust met een geïntegreerde binnenverlichting en glazen deur. In slaapruimtes zijn ook de geluidloze varianten een aanrader om de slaap niet te verstoren.
De capaciteit van minibar koelkast kan variëren tussen de 30 liter en 100 liter.
1.4 Horeca koelkast
We hebben al een aantal modellen benoemd die terug te vinden zijn in de horeca, hierbij kan de horeca koelkast natuurlijk niet ontbreken. Deze is meestal groter in formaat dan de standaard koelkast die in veel huishoudens gebruikt wordt. Logisch ook aangezien veel meer etenswaren worden verwerkt en gegeten in een horeca-onderneming dan thuis.
De meeste horeca koelkasten zijn gemaakt van roestvrij staal (RVS), omdat dit een zeer robuust, hoogwaardig en modern materiaal is. Bovendien zijn horeca koelkasten van RVS heel makkelijk te reinigen, waardoor ze als bijzonder hygiënisch beschouwd worden. Dit materiaal voldoet ook aan de meeste normen en helpt je de hygiënevoorschriften in jouw restaurant te waarborgen.
1.5 Wijnkoelkasten
Naast drankenkoelkasten met een glazen deur is er ook een speciale koelkast voor wijn: de wijnkoelkast, ook wel de wijnklimaatkast genoemd. Het mooie aan deze koelkast is dat je verschillende zones in verschillende temperaturen kan instellen. Zo kun je witte en rode wijn op de perfecte verschillende temperaturen bewaren in dezelfde wijnkoelkast.
1.6 Vlees- of viskoelkast
Afhankelijk van wat je nodig hebt, worden er ook meer specifieke koelkastmodellen aangebodendie alleen bedoeld zijn voor bepaalde etenswaren. De vlees- of viskoelkasten zijn hier voorbeelden van.
In de viskoelkast vind je geen echte planken, maar grote manden. Hierdoor kun je de vissen sorteren op soort of grootte. Viskoelkasten zijn bestand tegen temperaturen van -4 °C tot +4 °C en hebben een hoogwaardige isolatie.
Vleeskoelkasten daarentegen hebben verschillende planken en metalen haken waar het vlees aan gehangen kan worden.
1.7 Bakkerijkoelkast
Bakwaren worden vaak op speciale platen bewaard, omdat deze speciale koeleisen hebben. Er zijn speciale inzetstukken, zodat de platen alleen nog in de koelkast geschoven hoeven te worden. Op deze manier kunnen de bakwaren snel voorbereid worden. Voor het koelen van pralines of chocolade is echter een zogenaamde chocolade bewaarkast nodig, die gebruik maakt van een speciale koeltechniek met een luchtvochtigheid van 50% tot 65%.
2. Koelkast koeling: geforceerd vs. statisch
Er zijn twee verschillende soorten koeling in de koeltechniek: geforceerde koeling en statische koeling.
Geforceerde koeling blaast koude lucht door de hele koelkast. Hierdoor wordt de koude lucht snel en gelijkmatig verdeeld, zodat de temperatuur in de hele koelkast gelijk is. Dit komt handig van pas, vooral in drukke keukens waar de koelkast regelmatig wordt geopend. Houd er echter wel rekening mee dat de snellere luchtstroom onverpakt etenswaren sneller uitdroogt. Zet daarom alleen verpakte etenswaren in de koelkast.
Statische koeling, ook wel bekend als stille koeling, koelt door middel van een koelwand. Hierdoor bevindt de koudste lucht zich onder in het apparaat en wordt deze naar boven toe steeds warmer. Met name wijnkoelkasten zijn voorzien van stille koeling waardoor meerdere klimaatzones voor verschillende soorten wijn gerealiseerd kunnen worden. Een groot voordeel van deze koeling is dat het je etenswaren minder snel uitdroogt.
2.1 Houd ook rekening met de omgevingstemperatuur
Ongeacht welke koeling je kiest, speelt de omgevingstemperatuur een belangrijke rol. Zo geldt in het algemeen: hoe warmer de omgeving, hoe harder een koelkast moet koelen om dezelfde temperatuur te behouden. Let daarom op de productbeschrijving van een koelkast, hier vind je de klimaatklassen. Deze geeft aan tot welke maximale omgevingstemperatuur de koelkast optimaal kan functioneren.
Handig om te weten: in Nederland geld klimaatklasse 5. Dit betekent dat een koelkast tot een omgevingstemperatuur van 43 ℃ optimaal kan functioneren.
2.2 Goed koelen doe je zo
Om ervoor te zorgen dat jouw koelkast goed kan koelen, kun je op de volgende koelonderhoud punten letten:
- Houd genoeg ruimte rondom de koelkast vrij. Zo kan warme lucht goed afgevoerd worden.
- Stof en vet geeft een slecht koelresultaat. Reinig daarom om de zoveel maanden het condens filter met een zachte borstel.
- Vervang kapotte deurrubbers om te voorkomen dat koude lucht uit de koelkast ontsnapt.
- Zet jouw koelkast niet te vol. Zo kan de koele lucht goed circuleren en behoud je een betere constant temperatuur.
3. De juiste temperatuur in de koelkast
Om te zorgen voor het optimaal bewaren van etenswaren, wordt voor bederfelijke etenswaren een maximale vries- en koeltemperatuur gespecificeerd.Rauw vlees bewaar je het beste tussen 0 °C en 4 °C. Zuivelproducten kunnen optimaal bewaard worden tussen 4 °C en 10 °C. Daarnaast kun je veel groenten het beste vers houden bij temperaturen tussen 1 °C en 10 °C.
Koelkasten zijn handmatig in te stellen tussen -2 °C en 8 °C. Om te waarborgen dat etenswaren optimaal gekoeld worden, is het aan te raden regelmatig de temperatuur van jouw koelkast te controleren. Dit kun je bij de meeste apparaten van een geïntegreerd display aflezen.
4. Koelkast maten
Afhankelijk van wat er in de koelkast moet worden bewaard, spelen de grootte, het volume en het aantal interne compartimenten van de koelkast een rol. In de regel hebben koelkasten met één deur een bruto volume van 650 - 900 liter. De juiste grootte hangt grotendeels af van de beschikbare ruimte in jouw keuken en jouw bewaar gewoonten.
Op zoek naar een koelkast voor in de horeca? Voor kleinere snackbars of restaurants is een apparaat met een inhoud van ca. 140 liter voldoende. Voor grotere restaurants is een inhoud van 600 liter of meer vereist. Over het algemeen moet je het benodigde koel volume echter eerder te groot dan te klein inschatten. Dit is omdat, als etenswaren te dicht bij elkaar worden bewaard, het energieverbruik van de koelkast stijgt en de koel efficiëntie sterk daalt.
Let op: de professionele horeca koelkasten hebben meestal geen extra vriesvak. Een horeca vriezer moet indien nodig apart aangeschaft worden.
5. Belangrijke aankoopcriteria voor koelkasten
Het vinden van de perfecte koelkast is geen gemakkelijke opgave. Hieronder presenteren we enkele criteria, waarmee je rekening kan houden bij de aanschaf van jouw apparaat, om jouw keuze gemakkelijker te maken:
- Type en afmeting
- Volume
- Temperatuurbereik
- Materiaal
- Stroomverbruik
- Bijzonderheden (eenvoudige specificaties, binnenverlichting, eenvoudige reiniging, enz.)
6. Koelkasten: de installatie en het gebruik
Voordat je begint met het opbergen van etenswaren in de koelkast, moet je het apparaat correct plaatsen en instellen. Je moet verder letten op de omgevingstemperatuur en voldoende ruimte tussen het apparaat en de muur laten, zodat de lucht achter de koelkast kan circuleren.
Om jouw koelkast optimaal in te ruimen, moet je opletten dat je niet te veel etenswaren voor de ventilator plaatst. Zo kan de lucht goed blijven circuleren. Daarnaast moet je warme dranken of etenswaren vooraf laten afkoelen zodat deze de temperatuur in een koelkast niet laat stijgen.
FAQ
Wat is een horeca koelkast?
Wat verbruikt een horeca koelkast?
Waarop te letten bij het kopen van een koelkast?
Hoeveel past er in een koelkast?