Kluizen
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Kluizen voor een veilige opslag
Een kluis kan in geen enkele (horeca)bedrijf ontbreken. Kostbaarheden en belangrijke documenten kunnen namelijk veilig worden gesteld in kluizen met een VDMA-keurmerk en VdS-keuringssticker. Deze kluizen zijn uitgevoerd in een bijzonder stabiele constructie die voldoet aan de relevante veiligheidsnormen. Ze staan garant voor de beste bescherming tegen inbraak en brand. Ontdek hier nog meer over deze keuringsmerken en andere karakteristieken van kluizen.
1. Het slot van een kluis
Er zijn een aantal verschillende modellen kluizen met verschillende vergrendelingsmodelijkheden. Hieronder hebben we de belangrijkste voor je uitgelicht.
1.1 Kluis met sleutelslot
Kluizen met sleutelslot hebben meestal of een cilinderslot of een dubbelbaard sleutelslot.
Een cilinderslot is de minder veilige van de twee en is dan ook niet inbraakveilig.
Een dubbelbaard sleutelslot zit dieper achter de stalen beplating van de deur. Ook heeft de dubbelbaardsleutel aan twee kanten langere tanden. Hierdoor is het lastig om dit slotmechanisme te manipuleren en is dit slot dus wel inbraakveilig.
Tip: sleutelbeheer is uiterst belangrijk bij een sleutelslot. Zo kun je de sleutel niet zomaar door het bedrijf of je huis laten liggen. Maak daarom duidelijke afspraken en kies een veilige plek om de sleutels op te bergen.
1.2 Elektronische kluis met code
In tegenstelling tot een kluis met sleutelslot maken elektronische kluizen vaak gebruik van codes. De meeste kluizen maken gebruik van een cijfercode, dit komt met een aantal voordelen:
- Geen risico om een sleutel te verliezen.
- Meerdere personen kunnen tegelijkertijd toegang hebben met een persoonlijke gebruikerscode. Deze kun je zelf beheren met een mastercode.
- Met deze mastercode kun je ook snel en eenvoudig iemand weer buitensluiten.
Handig om te weten: vaak beschikt een elektronische kluis ook over een sleutel die gebruikt kan worden wanneer de batterij zwak is of wanneer de codes verloren zijn. Ook hierbij is een goed sleutelbeheer essentieel.
1.3 Kluizen met twee sloten
Voor wie extra veiligheid wil hebben, zijn er ook nog kluizen met twee sloten: een elektronisch slot en een dubbelbaard sleutelslot. Het idee hier is voor extra veiligheid en vier ogen bij het openen van de kluis – zo heeft een iemand verantwoording voor de sleutel en de andere voor de elektronische code en moet de kluis dus altijd samen worden geopend.
2. Inbraakwerende en brandwerende kluis
Een inbraakwerende kluis heeft een bepaalde waardeberging die aangeeft wat de maximale waarde van de inhoud van de kluis mag zijn. Dit wordt bepaald door hoeveel bescherming de kluis beidt.
Een brandwerende kluis is een kluis die beschermd tegen brand. Afhankelijk van het model kan de kluis tot een bepaalde temperatuur en tijd - 30, 60, 90 of 120 minuten - beschermen tegen vuur. Dit komt door brandwerende isolatiematerialen die ervoor zorgen dat de temperatuur binnen de kluis lager blijft. Ook moet je kiezen voor het type brandbescherming die het beste bij jouw behoefte past – bescherm je papier of data media met je kluis?
Let op: een brandwerende kluis is niet per se inbraakwerend en visa versa. Zo biedt een enkelwandige kluis bijvoorbeeld meestal geen bescherming tegen brand.
3. VDMA-keurmerk voor kluizen
Alle producenten die kluizen van het VDMA-veiligheidsniveau ‘A’ en ‘B’ volgens VDMA-norm 24992 produceren, moeten werken volgens het gecertificeerde kwaliteitsmanagementsysteem DIN EN 9001 of DIN EN 9002. Kluizen geclassificeerd volgens de VDMA-norm zijn gekenmerkt met een VDMA-classificatieplaatje aan de binnenkant van de deur. De VDMA-classificatie wordt ook gebruikt om de fabrikant en de prestatiebeschrijving van de kluis te identificeren.
4. VdS-keurmerk voor kluizen
De VdS-keuringssticker, die aan de binnenkant van de kluis wordt aangebracht, is het kwaliteitskeurmerk voor geteste en constante productiekwaliteit. Aan de hand van dit kwaliteitskeurmerk kan de fabrikant worden geïdentificeerd en het biedt verzekeringsmaatschappijen de mogelijkheid de kluis te classificeren volgens de beschrijving. De VdS-keuring is onder andere gebaseerd op een fysieke test, waarbij de functionaliteit en inbraakveiligheid van de kluis wordt getest. Hierbij is voldoen aan de gestandaardiseerde productievoorschriften niet genoeg, er worden ook echte inbraakpogingen ondernomen.
5. Kluis: de verzekering
Hoe veiliger de kluis, hoe goedkoper de verzekeringspremie. Kies je voor een kluis met een VDMA-classificatieplaatje, dan kan je verzekeringsmaatschappij een overeenkomstige verzekeringsclassificatie maken. De verzekeringspremie voor geteste kluizen is duidelijk goedkoper, waardoor de wat hogere aanschafkosten snel zijn terugverdiend.
6. Kluis kopen? Let hierop:
Wanneer je een kluis wilt kopen, zijn er een aantal vragen waarmee je rekening kunt houden tijdens het kiezen:
- Hoe groot moet de kluis zijn? Kies tussen een kleine kluis, een grootte kluis of maten ertussenin, afhankelijk van hoeveel je erin wilt opbergen en de beschikbare ruimte.
- Hoe wil ik de kluis afsluiten? Hier heb je meestal de keuzen tussen een kluis met slot, een (elektrische) kluis met code of een combinatie van de twee.
- Wat doe ik in de kluis? Bescherm je bijvoorbeeld documenten of media? En zijn de beveiligde artikelen brandbestendig?
- Hoe is de kluis getest? Bekijk hiervoor de labels en certificaten van een kluis.
FAQ
Is een kluis brandbestendig?
Hoe werkt een kluis met code?
Wat als je de code van de kluis vergeet?