Menu

    Kaarsen

    Loading...
    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Kaarsen voor een gezellige sfeer


    Ondanks dat kaarsen niet meer, zoals vroeger, als primaire lichtbron dienen, hebben kaarsen niets van hun oorspronkelijke charme verloren. Of het nu om tafel- of kamerdecoratie gaat, kaarsen zijn uitermate geschikt om een huiselijke of romantische sfeer te creëren. Er is een breed scala aan kaarsen op de markt, daarom helpt onze gids je bij het kiezen van de juiste kaarsen.


    1. Kaarsen in verschillende vormen


    In welke vormen en maten zijn kaarsen verkrijgbaar en waar zijn ze geschikt voor? En welke kaarsvorm heeft de langste brandduur? Hier leer je alles wat je moet weten over de verschillende klassieke kaarsen waaruit je kunt kiezen.


    1.1 Stompkaarsen

    Stompkaarsen zijn het meest gangbare type kaars, waarschijnlijk ken je deze al. Ze hebben een ronde vorm en een relatief grote diameter van ca. 5 cm tot 15 cm. Stompkaarsen hebben ook gelijk de langste brandduur, vanwege hun grote volume en gewicht. Dit type kaars is geschikt als tafeldecoratie voor alledag en in de kersttijd als kaars voor de adventskrans.


    1.2 Dinerkaarsen

    Dinerkaarsen zijn ideaal als decoratie voor gedekte tafels, zowel in de privé als in de horeca. Door hun lange, smalle vorm geven ze elke tafel een elegante touch en de ruimte een stijlvolle ambiance.


    Dinerkaarsen komen nog mooier tot hun recht wanneer de kleur van de kaarsen harmonieert met het tafelkleed en het servies. De diameter van dinerkaarsen bedraagt gewoonlijk ca. 2 cm tot 2,2 cm.


    1.3 Theelichtjes

    Theelichtjes, ook wel waxinelichtjes, zijn kleine ronde kaarsjes, die meestal in een aluminium schaaltje zitten. Hun diameter is standaard ca. 3,6 cm tot 3,8 cm. Theelichtjes zijn geschikt voor tafeldecoratie in woonkamers of in de horeca als decoratie op kleine tafels.


    Glazen theelichthouders zijn ideaal om de vlam te beschermen en ervoor te zorgen dat de theelichtjes lang branden. Bekijk hiervoor ons assortiment kaarsenstandaards.


    1.4 Geurkaarsen

    Geurkaarsen verfraaien niet alleen het uiterlijk van een ruimte, maar creëren met hun geur ook een bijzondere feel good sfeer. Qua geur, vorm en maat zijn geurkaarsen in verschillende variaties verkrijgbaar.


    Tip: in de kerstperiode zorgen geurkaarsen met een kaneel of vanillegeur voor een kerstsfeer. Geurkaarsen zijn daarom ook ideaal als cadeau.


    2. Een unieke kaars als eyecatcher


    Maar hier houdt de keuzepret nog niet op. Er zijn naast de bovengenoemde klassieke kaarsen tegenwoordig ook veel unieke kaarsen die als eyecatcher in elke ruimte kunnen dienen.


    2.1 Drijfkaarsen

    Zoals de naam al verklapt, drijven deze kaarsen, die ongeveer even groot als waxinelichtjes zijn. Zo kun je ze in een kleine vaas of schaal water plaatsen of zelfs bijvoorbeeld in een zwembad wanneer deze tijdens een groot evenement niet gebruikt wordt. Een ding is zeker: deze drijvende kaarsen geven elke ruimte een luxe uitstraling en passen daarom ook perfect in de horeca.


    2.2 Druipkaarsen

    Bij een druipkaars loopt het smeltende kaarsvet langs de kaars naar beneden. Dit geeft een hele gezellige en huiselijke sfeer en worden dus ook vaak in een antieke en vintage interieur gebruik.


    2.3 Gedraaide kaarsen

    De grootste trend van dit moment is de gedraaide kaars – deze is niet alleen prachtig als de kaars brandt, maar ook als decoratieve accessoire. Zoals verwacht zit er een mooie draai of twist in de kaars, waardoor deze een unieke en speelse vorm krijgt. De kaarsen zijn ook in veel frisse kleuren verkrijgbaar.


    2.4 Gekleurde kaarsen

    Kaarsen zijn in elke denkbare kleur verkrijgbaar. Of je nu dol ben op vele kleuren of het liever rustig houdt met een witte of beige kaars, er is voor iedereen een passende kleur te vinden. Ook zijn er kaarsen met patronen en verschillende kleuren verkrijgbaar.


    Tip: kies kleuren en patronen die passen bij het seizoen en de feestelijkheden van het moment, bijvoorbeeld rood en groen voor de kerst.


    3. Kaarsen kopen? Let hierop:


    Welke aspecten zijn bij het kiezen van de juiste kaars vooral belangrijk? Welk kaars materiaal is er en wat is het verschil qua prijs en brandduur? Hoe kan men zien of een kaars van hoge kwaliteit is? We bespreken alle kenmerken waar je bij het kopen van kaarsen op kan letten.


    3.1 Kaars materiaal, brandduur en prijs

    Kaars materiaal is meestal paraffine, stearine of was. Voor waskaarsen wordt meestal bijenwas of, als veganistisch alternatief, plantenwas gebruikt. De hoogste kwaliteit kaarsen zijn die van bijen- of plantenwas. Zij hebben de langste brandduur en vallen in het hogere prijssegment.


    Paraffinekaarsen hebben het laagste gewicht en dus de kortste brandduur. Prijstechnisch zijn ze ook het gunstigst. Stearinekaarsen zijn iets duurder, maar die hebben dan ook een langere brandduur.


    3.2 Kwaliteit

    De kwaliteit van kaarsen wordt het best herkend wanneer ze zijn gemarkeerd met een RAL-keurmerk. Het RAL-keurmerk is een indicatie dat de kaars voldoet aan de kwaliteitseisen en dat de gebruikte ingrediënten getest zijn. Bovendien garandeert het keurmerk een roet- en druipvrije verbranding van de kaars.


    ​3.3 Ontwerp

    Afgezien van de gebruikelijke kaarsvormen zijn er kaarsen in bijzondere designs, bijvoorbeeld gelakte kaarsen in zilver of goud. Deze zijn geschikt voor alledaags gebruik, maar zorgen ook voor een feestelijke sfeer tijdens de kerstperiode. Zo doen ei-vormige kaarsen het bijzonder goed met Pasen.


    4. Correct gebruik van kaarsen


    Wat is belangrijk bij het gebruik van kaarsen om brandgevaar te voorkomen? Hoe ver moeten kaarsen onderling uit elkaar worden geplaatst? Hier vind je alles waar je aan moet denken om de nodige veiligheid met kaarsen te waarborgen.


    4.1 Kaarsen nooit onbeheerd laten branden

    Bij het gebruik van kaarsen staat veiligheid op de eerste plaats. Denk er daarom altijd aan om de kaars uit te blazen voordat je de kamer verlaat.


    4.2 Stabiele ondergrond

    Om te voorkomen dat jouw kaarsen omvallen en er brand ontstaat, dien je de kaarsen of de kandelaar op een stabiele, vlakke ondergrond te plaatsen. Controleer voor het aansteken of de kaarsen stevig vastzitten en niet wiebelen.


    4.3 Afstand tot licht ontvlambare stoffen

    Plaats jouw kaarsen nooit onder of te dicht bij brandbare materialen zoals gordijnen of dekens. Zorg dat er altijd voor voldoende afstand tussen jouw kaarsen en het meubilair is.


    4.4 Afstand tussen de kaarsen

    Kaarsen moeten op een onderlinge afstand van ten minste 10 tot 15 cm worden geplaatst. Zo voorkom je niet alleen brandgevaar, maar ook dat de kaarsen elkaar opwarmen en dus sneller opbranden.


    FAQ

    Wat voor soort kaarsen zijn er?

    Waar en hoe kunnen kaarsen het beste bewaard worden?

    Hoe kan ik voorkomen dat de kaars aan één kant opbrandt?