Menu

    Horeca ijsmachines

    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Professioneel ijs maken met een horeca ijsmachine


    Zelf ijs maken was nog nooit zo eenvoudig als met een ijsmachine, ook wel een ijsmaker genoemd. Zo maak je niet alleen een heerlijk toetje voor jouw gasten, maar bespaart dit je ook nog eens veel tijd in de keuken. In onze gids laten we je zien hoe dit in zijn werk gaat met de verschillende modellen professionele ijsmachines.


    1. Welke ijsmachines zijn er?


    Of het nu gaat om chocolade-ijs, aardbeienijs of vanille-ijs: het klassieke ijs wordt bereid met behulp van een ijsmachine van merken zoals Unold, Kitchenaid, WMF en Philips. Verder zijn er verschillende modellen, die anders te werk gaan en geschikt kunnen zijn voor verschillend soort ijs.


    Hieronder een samenvatting van verschillende ijsmakers.


    1.1 De zelfvriezende ijsmachine

    Een zelfvriezende ijsmachine heeft een compressor. Hiervan is het voordeel dat het ijsmengsel direct bevriest wanneer de machine aan wordt gezet. Er is dus geen batterij of voorkoeling nodig voor de productie van ijs. Dit bespaart niet alleen tijd, maar maakt ook een constant optimaal temperatuurbereik tot -35 ℃ mogelijk.


    Welk ijs kan met deze ijsmachine gemaakt worden? Alle soorten ijs kunnen met een zelfvriezende ijsmachine gemaakt worden.


    Voordelen van de zelfvriezende ijsmachine:

    • Mengtijden en luchttoevoer voorkomen grote ijskristallen.
    • Geïntegreerde koeling en daardoor zelfkoelend
    • Productie van grotere hoeveelheden ijs mogelijk door snelle herhaling van de processen


    Let bij de aanschaf op de volgende dingen:

    • Voorbereidingstijd: de koelvloeistof binnenin moet eerst op bedrijfstemperatuur komen – afhankelijk van het model kan dit een uur duren
    • Bereidingstijd: varieert tussen 15 en 45 minuten, afhankelijk van het model
    • Grootte: horeca ijsmachines met compressor nemen meer ruimte in beslag
    • Motor: afhankelijk van het vermogen kan deze ook vastere ijsmassa's aan
    • Gewicht: ijsmachines met compressor wegen tussen de 10 en 20 kg
    • Geluidsniveau van de machine


    Tip: al met al is de ijskwaliteit en bereidingswijze bij deze machines zeer goed, waardoor dit model geschikt is als professionele ijsmachine voor horecagelegenheden. De aankoop loont zich zodra er vaker of dagelijks vers ijs moet worden geproduceerd. Het prijsniveau in de professionele sector loopt al snel op tot enkele duizenden euro's.


    1.2 IJsmachine met koelelement

    IJsmachines met koelelement hebben geen compressor, maar in plaats daarvan een koelelement. Dit koelelement moet 24 uur van tevoren in de vriezer liggen. Deze machines worden vooral gekenmerkt door hun lage prijs, omdat ze aanzienlijk goedkoper zijn dan andere modellen. Het ijs resultaat is vergelijkbaar met andere machines. Ook hier worden alleen kleine ijskristallen gevormd, zodat het ijs de romige textuur krijgt.


    Welk ijs kan met deze ijsmachine gemaakt worden? Alle soorten ijs met uitzondering van softijs kunnen hiermee gemaakt worden.


    Let bij de aanschaf op de volgende dingen:

    • Spontaniteit uitgesloten: voordat het apparaat kan worden gebruikt, moeten, afhankelijk van het model, de ijscontainer of de koelaccu’s gekoeld worden. Dit duurt 24 uur en neemt ook ruimte in beslag in de vriezer.
    • Massaproductie alleen met wachttijd: voor elk verder productieproces moet de ijscontainer eerst opnieuw worden gekoeld.
    • Een handje helpen: het ijs wordt niet automatisch geroerd, dat moet je dus zelf doen; er is geen extra luchttoevoer.
    • Geduld is vereist: nakoeling is nodig omdat het ijs te zacht is of ontdooien is noodzakelijk omdat het ijs te hard is.


    Tip: voor iedereen die zelden ijs maakt of het eerst wil uitproberen zonder veel voorkennis te hebben of zonder te veel te willen investeren, is het apparaat zeker geschikt.


    1.3 Softijsmachine 

    In ons assortiment vind je ook softijsmachines. Hoewel je softijs ook met een zelfvriezende ijsmachine kunt maken, is het proces nog eenvoudiger met een softijsmachine. Hierbij zorgt de machine dat er voldoende lucht bij de softijsmix (melk(poeder) gemengd met water) komt voor een heerlijk resultaat.


    Tip: er zijn ook softijsmachines voor thuis, deze zijn compacter en nemen minder ruimte in beslag. Een groot voordeel is dat je hiermee ook sorbetijs of roomijs kunt maken.


    2. Basiskennis: hoe werkt een horeca ijsmachine?


    IJsmachines toveren met één druk op de knop zacht smeltend ijs om van te genieten: je hebt ijs recepten voor chocolade-ijs, yoghurtijs, aardbeienijs of vanille-ijs? Perfect! Het productieproces is altijd hetzelfde. Maar hoe werkt dat precies?

    1. IJsmassa maken: een mix van melk, room, eigeel, suiker en bijvoorbeeld chocolade, echte vanille, gepureerd fruit – de fantasie kent nauwelijks grenzen.
    2. Vriesproces: de ijsmassa wordt continu door de machine geroerd zodat er alleen kleine ijskristallen ontstaan en het ijs een romige textuur krijgt.


    3. Kosten van een horeca ijsmachine


    Je hebt besloten een ijsmachine aan te schaffen en vraagt je af welke kosten je gaat maken? Allereerst bestaan ​​de kosten van een ijsmachine uit de aanschafkosten plus de stroomkosten.


    De aanschafkosten voor een betere ijsmachine liggen in de regel gemiddeld tussen de 150 € en 300 €, afhankelijk van het model. In de professionele sector lopen de kosten al snel op tot enkele duizenden euro's.


    Toch is de prijsklasse nog aanzienlijk breder: hele goedkope machines beginnen al bij 50 €, maar zijn niet geschikt voor professioneel gebruik. Anderen kunnen meer dan 1000 € kosten. De keuze voor of tegen een machine hangt altijd af van de functies en gewenste accessoires.


    Het stroomverbruik van ijsmachines varieert sterk, afhankelijk van de machine, waardoor het zich voor besparing bewuste kopers loont de informatie van de fabrikant te bekijken. Aan de hand daarvan kan gemakkelijk berekend worden hoe hoog de stroomkosten zijn. Eerst wordt de hoeveelheid kilowattuur als volgt berekend: wattage van het apparaat x bedrijfstijd in uren = kilowattuur. In de tweede stap wordt deze waarde vermenigvuldigd met de stroomkosten per kilowattuur.


    4. Onderhoud van een horeca ijsmachine


    Bij het kopen van een eigen ijsmachine is het raadzaam om ook op het onderhoudsgemak te letten. Afhankelijk van het model kunnen afzonderlijke onderdelen ook in de vaatwasser worden gereinigd. Waar moet op gelet worden?

    • Intensieve reiniging na elk gebruik om geurtjes en stof te voorkomen en vetresten van slagroom en dergelijke te verwijderen.
    • Afzonderlijke onderdelen reinigen: dit geldt bijvoorbeeld voor de kom en het menggereedschap, die afhankelijk van het model vaatwasmachinebestendig kunnen zijn. Anders kunnen ze met de hand gereinigd worden met heet water (60 °C) en afwasmiddel.
    • Afdichtingen en afdichtringen apart met de hand reinigen, deze zijn vaak niet geschikt voor de vaatwasser.
    • Bij ijsmachines zonder compressor moet ook de koelunit worden gereinigd.


    5. Een horeca ijsmachine kopen: checklist


    Wil je een ijsmachine kopen en weet je nog niet precies op welke criteria je moet letten? We hebben een checklist voor je samengesteld:

    • Koelsysteem: er zijn ijsmachines met of zonder compressor.
    • Grootte en gewicht: je moet voldoende ruimte op het werkblad hebben. Vooral ijsmachines met compressor nemen veel ruimte in beslag.
    • Hoeveelheid: bedenk hoeveel ijs je wilt maken. IJsmachines hebben namelijk verschillende capaciteiten.
    • Bereidingstijd: de bereidingstijd ligt doorgaans tussen de 30 en 40 minuten gemiddeld. Professionele machines redden het vaak met 15 tot 45 minuten.
    • Accessoires: afhankelijk van het model worden artikelen zoals ijsscheppen en voorraadbakken meegeleverd.
    • Reiniging: let op het onderhoudsgemak. Vaatwasmachinebestendigheid en materiaal zijn cruciaal. Zo is RVS niet alleen hygiënisch, maar ook ongevoelig. Kunststof onderdelen moeten PBA-vrij en robuust zijn.


    6. Accessoires voor een ijsmachine


    Afhankelijk van het model zijn accessoires al inbegrepen bij de levering van horeca ijsmachines. Waar moet je hierbij aan denken? Van kleine dingen tot aan het serveerproces hebben, wij een aantal producten voor je op een rijtje gezet:

    • IJslepel
    • Opslagcontainer
    • IJsbak
    • IJsverkoopbalie


    FAQ

    Hoe werkt een horeca ijsmachine?

    IJsmachine met of zonder compressor: wat is het verschil?

    Een ijsmachine kopen: welke criteria zijn belangrijk?

    Hoe lang is de bereidingstijd van ijs met een ijsmachine?