Menu

    Huishoudelijke koelapparaten

    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Horeca & huishoudelijke koelapparaten


    Koelapparaten zijn onmisbaar, maar welk apparaat is geschikt voor jouw voedsel en keuken behoeften? Een koelkast met vriesvak? Of toch een apart apparaat? In onze gids informeren wij je over de verschillende mogelijkheden en helpen we je bij het vinden van een geschikt huishoudelijk koelapparaat. 


    1. Koelapparaten voor een huishouden


    koelen of vriezen je voedsel. Ze nemen niet te veel ruimte in beslag in je keuken. De drie meest voorkomende apparaten hebben we hier voor je samengevat.


    1.1 De koelkast

    Iedereen kent de klassieke koelkast. Deze is meestal van RVS, staal of kunststof gemaakt en is dus makkelijk schoon te maken. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 4 ℃ waardoor je voedsel langer vers kan houden in een koelkast. Voor de koeling kun je kiezen tussen luchtcirculatie koeling of stille koeling. Lees meer over deze koelapparaten bij ons assortiment koelkasten.


    Tip: op zoek naar een professionele koelkast voor jouw horecazaak? Neem dan een kijkje bij ons assortiment horeca koelkasten.


    1.2 De vriezer

    Net als een conventionele koelkast is een vriezer verkrijgbaar met luchtcirculatie koeling of stille koeling. Als je geen combi-apparaat hebt (zie hieronder), maar toch bepaalde etenswaren zoals vlees, vis of andere kant-en-klaar producten wilt invriezen, dan is een vriezer de juiste optie. 


    Vriezers zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en afmetingen. Zo kan de netto vriescapaciteit variëren van 125 tot 520 liter. Lees meer over deze koelapparaten in onze gidsen over vriezers en horeca vriezers.


    1.3 De koel-vriescombinaties

    Wanneer we aan huishoudelijke koelapparaten denken, denken we al snel aan een koelkast. Naast een normale koelkast, zijn er ook koel-vriescombinaties te koop. In andere woorden, een koelkast en een vriesgedeelte in één. Deze zijn ruimtebesparend, praktisch en vooral geschikt voor privégebruik. In de koelkast kun je zoals gewoonlijk dranken en etenswaren koel bewaren en in het vriesvak kun je andere etenswaren zoals ijs invriezen.


    2. Bewaartermijn van koelapparaten


    Hoe lang kun je voedsel in verschillende koelapparaten bewaren? Dit hangt voornamelijk aan de temperatuur af:

    • * Tot -6 °C; mogelijke bewaartermijn van voedsel is tot 3 dagen
    • ** Tot -12 °C; mogelijke bewaartermijn voedsel is tot 4 weken
    • *** Tot -18 °C; mogelijke bewaartermijn voedsel is tot 3 maanden
    • **** Onder -18 °C; mogelijke bewaartermijn voedsel is tot 1 jaar


    Tip: let erop hoe je de inhoud sorteert, aangezien etenswaren hun geur op ander voedsel of het apparaat zelf kunnen overdragen. Je kunt daarvoor ook geur blokkers gebruiken, die uit actieve koolstofmatten, actieve koolstoof of actieve koolstofkorrels bestaan. Plaats de geur blokkers eenvoudig in de koelkast of vriezer. Ze zijn biologisch afbreekbaar en garanderen dat de natuurlijke smaak van voedsel behouden blijft.


    3. Energiezuinigheidsklasse van horeca koelkasten:


    Sinds maart 2021 gelden voor sommige apparaten nieuwe energielabels. De classificatie gaat nu van A tot G. Klasse A staat voor de meest energiezuinige modellen en G voor de minder zuinige modellen. Door het weglaten van de plus-aanduidingen zou de begrijpelijkheid en de transparantie vergroot worden. 


    Je moet er echter rekening mee houden, dat apparaten die voorheen energieklasse A+++ hadden nu niet pers energielabel A hebben. A+++ wordt B, A++ wordt C, A wordt D, B wordt E, enz. Dit betekent dat energieclassificatie A in eerste instantie niet voorkomt, totdat fabrikanten bijzonder energiezuinige koelkasten en vriezers op de markt brengen. 


    Wetgeving heeft uitzonderingen toegestaan, die sommige apparaten vrijstellen van de energie-etiketteringsplicht: 


    4. Reiniging van koelapparatuur


    Een koelapparaat dient minimaal 2 maal per jaar grondig schoongemaakt te worden. Dit voorkomt onaangename geurtjes en eventuele schimmelvorming. Verder is het voldoende om het koelapparaat eens per maand voor het oog schoon te maken.


    Voor het schoonmaken dient wat warm water met azijn of zuiveringszout gebruikt te worden. Gebruik geen andere schoonmaakmiddelen, omdat deze schadelijke stoffen kunnen afscheiden, die dan op het opgeslagen voedsel overgedragen kunnen worden.


    Een vriezer moet regelmatig ontdooid worden. Hiervoor moet het apparaat volledig worden geleegd. Grotere ijsblokken kunnen worden verwijderd met een kleine plastic schraper. Je kunt de deur vervolgens openlaten ​​om het ontdooien te versnellen. Ook hier kun je het apparaat het beste schoonmaken met water en azijn en daarna goed laten drogen. 


    FAQ

    Hoe vaak moet een vriezer schoongemaakt worden?

    Wat is een koel-vriescombinatie?

    Kunnen de geurtjes uit de koelkast geabsorbeerd worden?