Houtskool & briketten
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Houtskoolbriketten voor professioneel gebruik
Barbecueën is niet alleen privé een van de favoriete bezigheden van mensen, maar speelt ook een belangrijke rol in de horeca. Succesvol barbecueën hangt voor een groot deel af van de gebruikte brandstof. In deze gids vind je alles wat je moet weten over de soorten, materialen, vormen en kwaliteiten van houtskoolbriketten en hun voor- en nadelen ten opzichte van gewone houtskool.
1. Waaruit zijn barbecue briketten gemaakt?
Barbecue briketten worden gemaakt door een gemalen grondstof in een speciale pers in een uniforme vorm te persen. Een aantal grondstoffen kunnen voor briketten gebruikt worden, waaronder:
- Houtskool,
- Actieve kool,
- Kokosnootschalen en
- Bamboe.
De meest gebruikte variant is nog steeds houtskoolbriketten, die worden gemaakt door gemalen houtskool onder hoge druk te persen en bindmiddelen toe te voegen.
In tegenstelling tot houtskoolbriketten zijn briketten van actieve kool bijzonder zuiver. Deze grondstof bevat alleen geactiveerde houtskool en wordt gekenmerkt door een hoge energiedichtheid.
Voor de productie van barbecuebriketten uit kokosnootschalen worden kokosnootschalen geperst en door toevoeging van zetmeel omgezet in briketten.
De grondstof voor bamboebriketten zijn meestal snijresten en schaafsel van de verwerking van bamboe tot meubels en matten.
1.1 Voor- en nadelen van verschillende materialen
Alle grondstoffen voor briketten hebben hun eigen voor- en nadelen.
Briketten gemaakt van kokosnootschalen en bamboe hebben het grote voordeel ten opzichte van conventionele houtskoolbriketten dat ze aanzienlijk hogere temperaturen bereiken. Terwijl de meeste houtskoolbriketten geen grilltemperaturen boven de 250 °C kunnen bereiken, kunnen kokosbriketten tot 800 °C bereiken en bamboe briketten zelfs tot 1.000 °C.
Het grote voordeel van briketten van geactiveerde houtskool is dat deze zeer zuivere barbecue briketten bijna rookvrij branden en een lange brandtijd hebben. Houtskoolbriketten worden ook gekenmerkt door een lange brandtijd.
2. Zijn houtskoolbriketten beter dan houtskool?
Veel BBQ-chefs vragen zich af of ze beter houtskoolbriketten of gewone houtskool kunnen gebruiken. Door hun bijna identieke grootte en vorm en hun compactheid, hebben houtskoolbriketten een aantal voordelen ten opzichte van klassieke houtskool:
- Lange brandtijd
- Gelijkmatige verbranding
- Minder rookontwikkeling
- Minder asresten
De lange brandtijd maakt houtskoolbriketten voorbestemd voor langer barbecueën - een niet te onderschatten voordeel in de horeca. In veel restaurants moet de barbecue op een zwoele zomer- of herfstavond vele uren zijn werk doen. Met houtskoolbriketten is lang barbecueën met meerdere gangen geen probleem.
Daarnaast is de lagere rookontwikkeling van houtskoolbriketten ook een belangrijk argument voor het gebruik ervan in de horeca. Je moet immers voorkomen dat je je gasten stoort met overmatige rook. En verder maakt de kleinere hoeveelheid asresten het schoonmaken van de barbecue gemakkelijker.
Houtskoolbriketten hebben echter een doorslaggevend nadeel ten opzichte van houtskool, namelijk een aanzienlijk lagere barbecuetemperatuur. Terwijl bij het stoken van een barbecue met houtskoolbriketten bijna nooit temperaturen boven de 250 °C worden bereikt, wordt de barbecue bij het gebruik van houtskool wel 700 °C heet.
Als je dikkere stukken vlees wilt grillen waarvoor hogere baktemperaturen nodig zijn, kun je dus beter voor houtskool kiezen. Bovendien is houtskool gemakkelijker aan te steken dan houtskoolbriketten. Als je briketten gebruikt, is het daarom aan te raden om aanmaakblokjes te gebruiken.
3. De vorm en kwaliteit van houtskoolbriketten
Houtskoolbriketten worden aangeboden in verschillende kwaliteiten. De verschillen in kwaliteit van de briketten zijn het gevolg van de grootte, de gebruikte grondstof en de persdruk.
Over het algemeen garandeert een hogere dichtheid van houtskoolbriketten een langere brandtijd.
De klassieker onder de houtskoolbriketten zijn de eierbriketten, die eierbriketten worden genoemd vanwege hun vorm. Deze worden vaak gebruikt in ketelgrills.
Houtskoolbriketten in stokvorm zijn ook erg populair. Deze barbecue briketten zijn over het algemeen moeilijker aan te steken, maar door hun buisvorm branden ze erg lang en geven ze een constante hoeveelheid warmte af.
Bij het kopen van barbecue briketten moet je zeker letten op de kwaliteit. Briketten van merkfabrikanten zijn niet alleen gemaakt van grondstoffen van hogere kwaliteit, ze zijn ook dichter geperst dan goedkopere versies. Daardoor hebben briketten van hoge kwaliteit een langere brandtijd en produceren ze meestal ook hogere temperaturen.
3.1 Kokosbriketten uitgelicht
De laatste jaren zijn kokosbriketten een erg populair alternatief geworden voor klassieke houtskoolbriketten en houtskool. Het uitgangsmateriaal zijn kokosnootschalen, waardoor kokosbriketten bijzonder ecologisch en duurzaam zijn. Maar ook het brandgedrag van de kokosbriketten is overtuigend.
Omdat de kokosnootschil een hogere energiedichtheid heeft dan hout, genereren kokosbriketten hogere temperaturen en gaan ze langer mee dan houtskoolbriketten. Deze voordelen hebben een prijs. Barbecue briketten gemaakt van kokosnootschalen zijn meestal iets duurder dan houtskoolbriketten.
4. Houtskoolbriketten kopen? Let hierop:
Let bij het kopen van houtskoolbriketten op de juiste kwaliteit. Je kunt goede kwaliteit herkennen aan een keurmerk, zoals van een TÜV organisatie, een DIN-CERTO stempel of een DIN EN 1860-2 aanduiding.
Kijk ook naar de ecologische veiligheid van het product. Met een keurmerk zoals PEFC of FSC weet je zeker dat er geen tropische houtsoorten zijn gebruikt voor de houtskool in de barbecue briketten.
Nadat je houtskoolbriketten hebt gekocht, moet je aandacht besteden aan de juiste opslag ervan. Het is waar dat briketten als houtskool geen houdbaarheidsdatum hebben. Toch kun je de eigenschappen van de briketten aantasten door ze verkeerd te bewaren.
Als de briketten door verkeerde opslag te vochtig worden, zijn ze niet alleen moeilijker aan te steken, maar bereiken ze ook niet meer zulke hoge temperaturen. Bovendien moet je rekening houden met aanzienlijke rookontwikkeling. Doorweekte houtskoolbriketten zijn daarom niet geschikt voor gebruik in de horeca.
FAQ
Welk brikettenmateriaal wordt aanbevolen?
Hoe moeten houtskoolbriketten worden opgeslagen?
Wat zijn de voor- en nadelen van houtskoolbriketten in vergelijking met houtskool?