Menu

    Flessenkoelers

    Loading...
    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Flessenkoeler voor perfect gekoelde dranken


    Gekoelde of juist getempereerde dranken zijn een must in de horeca en vaak de basis voor een lekker diner, maar hoe houd je de dranken koel gedurende een etentje? Een flessenkoeler – deze houdt de drank koel en dient ook nog eens als een decoratief element op tafel. Onze gids legt de verschillen en functies van flessenkoelers uit en helpt je het juiste product voor jouw behoeften te vinden.


    1. Basiskennis: drinktemperaturen van dranken


    Wijn of water wordt meestal in een fles geserveerd bij het eten in een restaurant. Als je een professionele indruk wilt maken bij het serveren van drankjes in je restaurant, gebruik je hier ook een flessenkoeler bij die de temperatuur langere tijd vasthoudt. Maar wat is de juiste temperatuur voor welke drank?


    1.1 De juiste temperatuur voor water

    Water moet niet ijskoud zijn. Daarom geld als vuistregel: hoe meer koolzuur er in het water zit, hoe koeler het moet zijn.

    • Water met bubbels wordt het best geserveerd bij een temperatuur tussen de 7 °C en 10 °C.
    • Plat water moet tussen de 10 °C en 14 °C of op kamertemperatuur zijn.
    • Maar let op: bij het inschenken verandert de temperatuur van het water met +1 °C of +2 °C.


    1.2 De juiste temperatuur voor wijn

     Om zijn volle smaak te ontwikkelen, heeft elke wijn zijn eigen temperatuur nodig. In principe geldt: hoe hoger de omgevingstemperatuur, hoe sneller de wijn rijpt. Als de temperatuur permanent boven de 20 °C is, zal dit de wijn beschadigen.

    • Rode wijn heeft een temperatuur tussen 15 °C en 18 °C nodig.
    • Witte wijn wordt kouder gedronken - de optimale temperatuur ligt tussen 11 °C en 14 °C.
    • Mousserende wijn en champagne worden geserveerd tussen 5 °C en 7 °C.


    2. Flessenkoeler in de horeca


    Flessenkoelers worden over het algemeen gebruikt in de horeca en wanneer het belangrijk is om drank in flessen gedurende langere tijd koel en op een redelijk constante temperatuur te houden.


    Let wel op: een flessenkoeler koelt niet, maar zorgt er alleen voor dat de drank zo lang mogelijk op temperatuur blijft door voldoende isolatie te bieden. Voorkoelen is dus nog steeds nodig.


    Waar worden flessenkoelers gebruikt? Meestal bij de volgende gelegenheden:

    • Het serveren van een goede wijn of een fles water in een restaurant
    • Drankjes serveren op het terras van een restaurant
    • Champagne serveren op een feest


    3. Hoe werkt een flessenkoeler?


    Klassieke flessenkoelers hebben meestal een cilindrische vorm en zijn geïsoleerd door een dubbele wand. Ook zijn er modellen die actief koelen door ijs of koelelementen toe te voegen. Er wordt daarom een basisonderscheid gemaakt tussen actieve en passieve flessenkoelers.


    3.1 Actieve flessenkoelers

    Actieve flessenkoelers koelen de betreffende drank door middel van bijvoorbeeld elektrische koeling, het gebruik van ijs of koelelementen of de keuze van het materiaal. Zo worden flessenkoelers van klei of beton gebruik in water geplaatst, waardoor de flessen later afkoelen door verdamping. Het voordeel is dat de fles actief wordt gekoeld en er dus weinig of geen voorkoeling nodig is. Het nadeel is dat dit relatief lang duurt en dat er eventueel elektriciteit voor nodig kan zijn.


    Voorbeelden van verschillende actieve flessenkoelers:

    • Champagnekoelers
    • Koeltonnen
    • IJsemmers
    • Elektrische flessenkoelers


    3.2 Passieve flessenkoelers

    Passieve flessenkoelers isoleren al voorgekoelde dranken met behulp van een dubbelwandige wand of geschikt materiaal en houden zo hun temperatuur vast. Flessenkoelers van roestvrij staal zijn bijzonder populair omdat ze niet alleen elegant, maar ook effectief zijn. Roestvrij staal heeft de eigenschap dat het lang koud kan blijven.


    Alternatieven zijn flessenkoelers van kunststof, die een dubbelwandige wand hebben. De luchtlaag tussen de twee lagen zorgt voor voldoende isolatie en houdt de drank daardoor lang koel.


    Voorbeelden van verschillende passieve flessenkoelers:

    • Wijnkoelers
    • Vergaderkoelers
    • Flessenkoelers van roestvrij staal of kunststof


    4. De juiste flessenkoeler vinden


    Flessenkoelers verschillen in hun koelmethode en materiaal. Er zijn dus een aantal verschillende modellen die we hier aan je uit zullen leggen. Welke je kiest, hangt vooral af van de benodigdheden in jouw horecazaak.


    4.1 Neopreen flessenkoelers en koelhulzen

    Neopreen flessenkoelers en koelhulzen vertragen de opwarming van dranken door isolatie en zijn daarom vaak in warme landen te vinden. Terwijl neopreen flessenkoelers gemaakt zijn van een enkele laag en het materiaal bedoeld is om van buitenaf te isoleren, bevatten koelhulzen, koelpacks of koelstaven een koelvloeistof.  Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor wijn, mousserende wijn of champagne. Bij meer dan 30 ℃ en extra zonlicht wordt de drank echter sneller warm dan bij andere koelmethoden.


    4.2 Roestvrij stalen flessenkoelers

    Flessenkoelers van roestvrij staal maken indruk met hun elegantie en functionaliteit. Roestvrij staal blijft relatief lang koud, zelfs bij hogere buitentemperaturen en is daarom ideaal voor mousserende wijn, wijn en champagne. Als de vorm het toelaat, kan het ook gevuld worden met ijs en water om de drank nog langer koel te houden. Een ander voordeel is dat roestvrij staal absoluut roestvrij is.


    Tip: als de flessenkoeler dubbelwandig is, houdt het dranken bijzonder lang op drinktemperatuur.


    4.3 Flessenkoelers van acryl

    Als je flessenkoelers van acryl gebruikt, let er dan op dat ze dubbelwandig zijn, want acryl geleidt warmte beter dan andere materialen


    Pluspunt: de meeste producten zijn transparant zodat de fles zichtbaar is - een echte blikvanger, vind je niet?


    4.4 Elektrische flessenkoelers

    Elektrische flessenkoelers zijn modern en functioneel. Organiseer je grotere evenementen of een feestje? Dan zijn deze flessenkoelers iets voor jou: ze kunnen drankjes niet alleen koelen, maar ook bijzonder lang en vooral constant koel houden.


    4.5 Champagnekoelers, ijsemmers, koeltonnen

    Champagnekoelers, ijsemmers en koeltonnen behoren tot de groep actieve flessenkoelers en koelen drankjes door er ijs aan toe te voegen. Ze zijn meestal gemaakt van roestvrij staal of kunststof.


    Het voordeel is dat de ijsblokjes niet alleen regelmatig vervangen kunnen worden als ze smelten, maar dat de drankjes die erin bewaard worden er ook bijzonder stijlvol uitzien. De meeste modellen kunnen meerdere flessen tegelijk bevatten.


    4.6 Conferentiekoeler

    Heb je koele drankjes nodig in vergaderzalen of kantoren? Vaak moet er een grote hoeveelheid drank gekoeld worden. De zogenaamde conferentiekoeler, die meerdere flessen kan bevatten, biedt hier een oplossing voor. Het koelen gebeurt met behulp van een koelbatterij in de koeler.


    5. Tips voor het kopen van flessenkoelers


    Heb je al rondgekeken en kun je uit het enorme aanbod niet kiezen welke flessenkoeler voor jou geschikt is? De volgende punten kunnen je helpen bij het vergelijken en beslissen over een product.

    • Welke dranken wil je koelen: wijn, water, mousserende wijn, champagne?
    • Actieve of passieve koeling: wil je voorkoelen of dat de flessenkoeler de dranken koelt?
    • Dubbelwandige of enkelwandige koeling: hoe lang wil je dat de koeling duurt?
    • Materiaal: roestvrij staal, kunststof, neopreen?
    • Design en kleur: wat past het beste bij je horecaconcept?
    • Hoogte en grootte: welke en hoeveel flessen passen in de koeler?


    FAQ

    Wanneer worden flessenkoelers gebruikt?

    Hoe werkt een flessenkoeler?

    Wat kost een flessenkoeler?

    Hoe kies ik de juiste flessenkoeler?