Drankdispenser, horeca
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Drankdispensers in de horeca
Drankdispensers komen in de horeca heel handig van pas. Zo kun je water serveren in een wachtruimte, frisse sapjes tijdens het buffet of koffie tijdens een evenement. We vertellen je hier meer over de verschillende modellen en materialen waaruit deze drankdispensers zijn gemaakt. Verder leggen we je uit waar op te letten tijdens de aanschaf.
1. Drankdispenser: de basis
Of het nu in een restaurant, bij een buffet, in een hotel of op kantoor is: drankdispensers zorgen voor genoeg drank voor je gasten. Wat dacht je bijvoorbeeld van eenvoudig, verfrissend citroen-gemberwater? In een glazen drankdispenser kun je dit op een zeer aantrekkelijke manier serveren. Zet er een aantal glazen naast en klaar is Kees!
Maar je gasten hoeven natuurlijk niet alleen water te drinken: afhankelijk van het type drankdispenser kunnen koffie, melk, sap en dergelijke net zo gemakkelijk worden geserveerd en tegelijkertijd warm of koud worden gehouden. Dit betekent dat je grote hoeveelheden drank kunt bereiden - een echt voordeel als je veel gasten en personeel wilt bedienen.
Het principe van de drankdispenser is heel eenvoudig: een container waar onderaan een kraantje zit waarmee je gasten hun glas kunnen vullen. De container staat meestal op een standaard. Afhankelijk van het soort drank - warm of koud - werkt de dispenser ook met een koelelement of warmtebron.
De verschillende modellen drankdispensers worden hieronder in meer detail beschreven.
2. Drankdispenser materiaalkeuze
Voordat je een drankdispenser koopt, moet je bedenken wanneer, waar en hoe je deze wilt gebruiken. Hier later meer over, maar een van de belangrijkste factoren is het materiaal van de drankdispenser. De drie meest voorkomende materialen benoemen we hier.
2.1 Glazen drankdispensers
Glazen drankdispensers hebben, niet verrassend, een container van glas. Net als bij alle andere modellen zit er een kraantje in het onderste derde deel van de container. Deze modellen worden meestal rechtop gehouden door een stevig draadframe.
Glazen drankdispensers worden vooral gebruikt voor (gearomatiseerd) water, limonade, sap, melk en dergelijke.
Afhankelijk van de fabrikant kun je kiezen uit verschillende ontwerpen: gegraveerd, geribbeld, mat of met patroon zijn. In de regel zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten: vaak met een inhoud tussen 3 en 7 liter. Tenslotte zijn glazen drankdispensers gemakkelijk schoon te maken en smaakloos. Sommige modellen zijn ook uitgerust met koelbatterijen.
2.2 Kunststof drankdispensers
Bij kunststof drankautomaten is de container gemaakt van stevig, dik plastic. Een kraantje in het onderste deel helpt bij het inschenken. De container wordt meestal vastgehouden door een draadframe.
Kunststof drankdispensers worden, net als glazen dispensers, gebruikt voor (gearomatiseerd) water, limonade, sap en dergelijke. Ze worden soms ook gebruikt voor melk. Het grote voordeel van kunststoffen drankdispensers is niet alleen dat ze transparant, maar ook onbreekbaar zijn. Dit is vooral handig in de catering.
De kunststoffen drankautomaten zijn meestal verkrijgbaar in verschillende maten tussen 3 en 7 liter. Soms zijn ze ook uitgerust met koelelementen. Nog een pluspunt: afhankelijk van het model zijn ze hittebestendig tot 100 °C. Let wel goed op de specificaties van de fabrikant.
2.3 Geïsoleerde drankdispenser
Tenslotte is er ook nog de geïsoleerde drankdispenser, deze is vaak van roestvrij staal (RVS) gemaakt. De werking is hier hetzelfde als bij kleinere geïsoleerde kannen, zodat de vloeistof in de kan enkele uren koud of warm wordt gehouden. De drank wordt ook afgegeven via een kraantje in het onderste deel van de container. De vloeistof zelf wordt van bovenaf in de kan gevuld.
In de regel hebben deze containers een grotere inhoud van 15 liter of meer, afhankelijk van de fabrikant.
3. Drankdispenser kopen
Je wilt een drankautomaat kopen, maar je weet niet precies waar je op moet letten? Hier een checklist van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden.
3.1 Capaciteit
De grootte van drankautomaten varieert nogal. In de regel is de inhoud 3, 5, 7 of 8 liter. In de professionele sector worden ook dispensers van 10 liter en meer gebruikt.
Het voordeel van een grote capaciteit is dat je bespaart op bijvullen. Smaaktoevoegingen zoals schijfjes citroen en sinaasappel of aardbeien kunnen ook beter worden toegediend.
3.2 Grootte
Drankdispensers variëren in grootte afhankelijk van hun capaciteit, bijvoorbeeld:
- Drankdispenser van 8 liter: ongeveer 35 cm hoog en 22 cm diameter + standaard
- Drankdispenser van 3 liter: ongeveer 25 cm hoog en 15 cm diameter + standaard
Let op: houd rekening met maatspecificaties van een drankdispenser. De hoogte van de standaard komt er namelijk vaak nog bovenop.
3.3 Materialen
Zoals hierboven besproken, zijn drankendispensers in meerdere materialen verkrijgbaar. Kies het model dat het beste bij jouw benodigdheden past.
Accessoires zoals deksels en kranen zijn meestal van roestvrij staal, soms van kunststof. De standaards zijn vaak gemaakt van roestvrij staal of hout. Moderne varianten kunnen ook van beton zijn gemaakt.
3.4 Drankdispenser standaards
Omdat de drankjes via een kraantje worden uitgegeven, heeft de container een standaard nodig, zodat de container hoog genoeg kan staan om er een glas onder te zetten. Het is belangrijk dat de standaard stabiel is en het totale gewicht kan dragen: het vat, dat tussen de 3 en 5 kilo kan wegen, plus de vloeistof.
3.5 Gewicht
Zorg voor een stabiele basis voor je drankdispenser, want ze kunnen behoorlijk wat kilo's wegen. Als deze van kunststof is, weegt de drankdispenser leeg ongeveer 500 g, maar alle andere modellen kunnen tussen de 3 en 5 kilo wegen.
3.6 Deksels
Vind je vooral het ontwerp belangrijk? Wil je je drankjes luchtdicht bewaren? Of vervoer je je drankjes? Overweeg dan onderstaande punten met betrekking tot deksels van een drankdispensers.
Het deksel wordt er bijvoorbeeld meestal opgezet in plaats van echt stevig vastgemaakt. Als je een luchtdichte versie van de drankdispenser nodig hebt, kun je het beste kiezen voor een drankdispenser waarbij het deksel wordt gesloten met beugels of wordt dichtgeschroefd. Vervoer je je dranken vaak, bijvoorbeeld voor catering? Kijk dan uit naar een drankdispenser met een handvat.
3.7 Accessoires
Wil je je gasten iets verfrissends serveren, zoals ijsthee of water? Dan zijn drankdispensers met fruitinzet iets voor jou. Dit betekent dat fruit en dergelijke snel uit de container kunnen worden gehaald. Dit kan praktisch zijn als het fruit lang in het water heeft gelegen, is verkleurd en minder aantrekkelijk eruitziet.
Naast de fruitinzet kunnen ijscontainers belangrijk zijn om drankjes snel te koelen met ijsblokjes. Koelelementen zijn meestal ingebouwd in het deksel en of de bodem van de bak.
3.8 Hittebestendigheid
Als je je gasten warme drankjes wilt serveren, moet je de juiste drankdispenser kiezen. Er zijn namelijk varianten die geïsoleerd zijn en de temperatuur vasthouden. Tegelijkertijd zijn er dispensers van speciaal plastic of glas die hittebestendig zijn en zelfs tegen kokend water kunnen.
Kijk naar de instructies van de fabrikant voor meer informatie.
4. Drankdispenser schoonmaken
Voor professioneel gebruik is het belangrijk dat drankdispenser gemakkelijk schoon te maken zijn en dat ze tot in de puntjes hygiënisch schoon zijn. Zo is het heel handig als ze in de vaatwasser kunnen. Let hier wel op bij de aankoop, want niet alle drankdispensers kunnen in de vaatwasser!
Wie de drankdispensers met de hand gaat afwassen, kan dit met afwasmiddel en water doen. Als er fruitresten achterblijven, week ze dan van tevoren met dit mengsel. Gebruik bij het afdrogen en/of opnieuw polijsten een zachte doek om lelijke krassen te voorkomen.
FAQ
Waar wordt een drankdispenser voor gebruikt?
Welke soorten drankdispensers zijn er?
Hoeveel capaciteit hebben drankdispensers?
Waar moet ik op letten bij het kopen van een drankdispenser?