Menu

    Kookgerei

    Loading...
    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Het juiste kookgerei kopen

    Voor het koken heb je naast de geschikte technische apparaten natuurlijk ook geschikt kookgerei nodig. Hiervoor vind je een grote keuze aan verschillende maten, vormen en materialen. Wij geven je daarom een kort overzicht over het kookgerei om de keuze voor je makkelijker te maken. 

     

    1. Kookgerei overzicht: pannen

    Je bent op zoek naar nieuw kookgerei of wilt jouw keukenuitrusting uitbreiden? Dan vind je hier een overzicht van welke pannen en ander kookgerei belangrijk zijn voor jouw keuken.

     

    Bij het kookgerei horen naast de kookpannen bijvoorbeeld ook braadpannen en braadsledes. In principe spelen de kookpannen, ook wel potten genoemd, de grootste rol, omdat deze de basisuitrusting van de keuken zijn en veelzijdige toepassingen mogelijk maken. Welke pannen er allemaal zijn? We hebben ze hier voor je samengevat. 

     

    1.1 De hoge kookpan

    Een hoge kookpan is ideaal voor de bereiding van grote hoeveelheden aan stamppotten, soepen etc. Deze hoort daarom bij het kookgerei dat in geen enkele keuken mag ontbreken.

     

    Tip: je kunt ook een speciale soeppan kopen als je soep vaak in jouw restaurant serveert.

     

    1.2 De klassieke koekenpan

    Deze is aanzienlijk lager dan de hoge pan en heeft een kleiner volume. De gemiddelde koekenpan is ideaal voor voorbereiden van kleine hoeveelheden eten en voor het stomen van groente.

     

    1.3 De hapjespan

    Deze pan is ideaal voor de bereiding van vlees. Je kunt er goulash in smoren, maar ook groente erin bereiden. Omdat deze pan ondiep is, blijven de gesmoorde gerechten heel sappig.

     

    1.4 De braadslede

    Ook deze is ideaal voor het smoren van een groot braadstuk. Braadsledes zijn in verschillende maten verkrijgbaar en kunnen in principe zowel op het fornuis als ook in de bakoven worden gebruikt.

     

    1.5 De steelpan

    Een steelpan, ook wel een sauteuse genoemd, is een kleine pan met een steel. Deze is ideaal voor het bereiden van sauzen of voor kleine gerechten.

     

    1.6 De wokpan

    De wokpan komt in elke Aziatische keuken handig van pas. Het is een halfronde pan die dieper is dan een normale koekenpan. Perfect voor het roerbakken.

     

    1.7 De pannenkoekenpan

    Zoals de naam al verklapt, is een pannenkoekenpan perfect voor het maken van pannenkoeken. Dit komt door de lage randen die het eenvoudiger maken een pannenkoek om te draaien.

     

    1.8 De ovenschotel

    Een ovenschotel komt in elke keuken handig van pas en is in veel verschillende maten, materialen en kleuren verkrijgbaar.

     

    1.9 De bakvorm

    Een bakvorm is ideaal voor elke keuken, vooral wanneer het aankomt op lekkernijen. Kies een vorm dat bij jouw benodigdheden past.

     

    1.10 De deksel

    Er zijn veel verschillende deksels verkrijgbaar voor potten en pannen.

     

    2. Let hierop bij de aankoop van kookgerei

     

    Ook met een kleine selectie aan kookgerei ben je al goed voorbereid voor de meeste gerechten. Hoeveel kookpannen en braadpannen je daadwerkelijk nodig hebt, hangt er natuurlijk ook van af voor hoeveel mensen je regelmatig kookt. De volgende drie punten zijn ook handig rekening mee te houden bij het kopen van kookgerei.

     

    2.1 Passend bij het fornuis

    Kookgerei moet bij het fornuis passen. Elk fornuis stelt bijzondere eisen aan een pan of ander kookgerei. 

    • Bij een gasfornuis moet de pan een grote diameter hebben, anders kunnen de gasvlammen langs de pan omhoog komen en dat kan gevaarlijk zijn. 
    • Bij een elektrisch fornuis is het daarentegen belangrijk dat de bodem van de pan plat is. Zo kan de hitte optimaal worden verdeeld. 
    • Als je een inductiefornuis hebt, dan moeten de pannen een magneetbodem hebben. Meestal geeft de fabrikanten ook aan dat hun pannen en braadpannen geschikt zijn voor inductieplaten.

     

    2.2 Tips en trucjes voor kookgerei

    Hoogwaardige pannen zijn meestal heel robuust, maar je hoort alsnog niet met een scherp voorwerp krassen in de beschermlaag te maken.

    • Pannen kunnen meestal goed worden gestapeld en kunnen zo makkelijk worden opgeborgen.
    • Als je de pannen snel schoonmaakt, voorkom je dat het vuil vastkoekt. Als het al is vastgekoekt, kun je een beetje water en afwasmiddel gebruiken om het vuil los te weken.
    • De meeste kookpannen en braadpannen kunnen zonder problemen in de vaatwasser, zo niet dan moet je deze met de hand afwassen. Meestal geeft de fabrikant aan of zijn producten geschikt zijn voor de vaatwasser.

     

    2.3 Accessoires

    De handvatten van een pan moeten van een materiaal zijn dat bestand is tegen hitte, maar deze niet overdraagt. Zo kun je jouw pannen ook zonder pannenlappen of ovenwanten oppakken en verplaatsen. Toch is het een goed idee om deze in elke keuken te hebben, vooral als je gerechten uit de oven wilt halen.

     

    Als de handvatten wel hitte doorgeven, kun je ze bij veel modellen trouwens makkelijk zelf vervangen en nieuwe handvatten monteren.

     

    Onderzetters zijn ook belangrijk. Deze maken het je mogelijk om een hete pan neer te zetten zonder in de keuken of tafel iets te beschadigen. Onderzetters zijn in verschillende maten en materialen verkrijgbaar.

     

    3. Het materiaal van kookgerei

     

    De eigenschappen van jouw kookgerei worden voornamelijk door het materiaal bepaald. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wij vergelijken hier de meest gebruikelijke materialen voor je.

     

    3.1 Aluminium

    Aluminium is zeer robuust en roestvrij. Daarnaast is het niet zwaar en geeft hitte goed door. Maar pannen van dit materiaal zijn meestal niet geschikt voor inductie fornuizen.

     

    3.2 Gietijzer

    Gietijzer heeft veel onderhoud nodig. Het is zeer bestand tegen krassen en houdt warmte zeer goed vast. Maar pannen van gietijzer hebben wel veel tijd nodig, tot zij volledig opgewarmd zijn. Bovendien is het een zeer zwaar materiaal dat best lastig kan zijn voor efficiënt gebruik.

     

    3.3 Roestvrij staal

    Kookpannen van roestvrij staal zijn aan de ene kant robuust en makkelijk schoon te maken, maar geven aan de andere kant meestal de warmte minder goed door. Daarom hebben zij vaak binnen een kern van koper om deze eigenschap te verbeteren.

     

    3.4 Koper

    Koperen pannen zijn niet geschikt voor inductie fornuizen. Deze worden heel snel warm en hebben goede thermische eigenschappen. Maar soms heeft koper een reactie op zuur voedsel en dit materiaal heeft veel onderhoud nodig, anders kan het dof worden.

     

    4. Conclusie over kookgerei

     

    Het is niet altijd makkelijk om het juiste kookgerei te kiezen. Dit hangt er niet alleen vanaf wat je wilt koken, maar ook van het fornuis dat je gebruikt. Afhankelijk van het soort fornuis komen voor jouw kookgerei verschillende materialen in aanmerking. Een grote selectie aan kookpannen en braadpannen maakt het koken in ieder geval makkelijker voor je en zorgt ervoor dat jouw gerechten nog lekkerder smaken.

     

     

    FAQ

    Kookgerei per stuk of als set kopen?

    Hoe zie je of kookgerei van goede kwaliteit is?

    Kunnen pannen die geschikt zijn voor inductieplaten ook op andere fornuizen worden gebruikt?