Ingrediënten
Bijgerecht 4 tot 8 personen
2 blikken (of verse) artisjokharten
15 g tijm
3 tenen knoflook
10 g peterselie
1 citroen
250 ml extra vergine olijfolie
150 gr jonge tuinbonen (gedopt)
150 gr verse doperwten (gedopt)
1 grote rode ui, fijngesneden
15 g munt, gesneden
½ el Dijonmosterd
½ el azijn
1 krop frisée salade
2 blikken tonijn
Taggiasca olijven
zout & peper
1. Laat de artisjokharten uit blik uitlekken of maak de gekookte, verse artisjokharten schoon en snijd ze in kwarten (of meer, afhankelijk van de grootte).
2. Ris de tijmblaadjes van de takjes, snijd de knoflook fijn en pluk de peterselieblaadjes van de stengels. Leg alles in een schaal.
3. Halveer de citroen, snijd de ene helft in plakjes erbij en knijp de andere helft boven de schaal met kruiden uit.
4. Overgiet met 150 ml olijfolie en voeg artisjokharten toe. Roer goed door en voeg naar smaak zout en peper toe. Dek af met vershoudfolie en laat dit een halve dag marineren.
5. Dop de tuinbonen en doperwten en blancheer deze in kokend water tot ze gaar zijn. Spoel direct af met ijswater, zodat ze een knapperige bite houden en de kleur mooi fris blijft.
6. Meng de tuinbonen en doperwten met de rode ui en munt.
7. Maak een vinaigrette van Dijonmosterd, citroensap, azijn, 100 ml olijfolie en zout en peper.
8. Was de frisée salade en slinger droog. Meng de vinaigrette door de salade (niet te veel).
9. Laat de tonijn uitlekken en verdeel in grove stukken over de salade.
10. Voeg een handje Taggiasca olijven toe en verdeel de boontjes met de gehakte munt en rode ui en artisjokharten erover.