1. Selecteer de vleeswaren
Begin met het kiezen van verschillende soorten vleeswaren. Dan kun je denken aan serranoham, mortadella of prosciutto. Reken ongeveer op 55 gram per persoon, tenzij je prosciutto serveert. De ervaring leert ons dat je gasten dat gewoon door blijven eten, dus dan mag het gerust een paar grammetjes meer zijn.
2. Kies de kaas
Vervolgens kies je twee of drie zachte kazen. Mozzarella, burrata of geitenkaas komen uitstekend uit de verf op de plank. Je hebt ook twee of drie oude kazen nodig, zoals Parmigiano Reggiano of provolone. Ook hier geldt dat 55 gram per persoon een goede richtlijn is. Tip van het huis: leg bij de kazen een aantal mesjes neer en snijd alvast een paar stukjes af. Zo weten je gasten hoe ze de kaas moeten snijden.
3. Versier de plank
We hoeven je vast niet te vertellen hoe belangrijk garnering is. Zo zet je je kazen en vleeswaren pas echt in de schijnwerpers. Kleed je plank mooi aan. Serveer vijgen, zet een bakje honing op de plank om in te dippen en zorg voor ander zoet beleg dat goed combineert bij de rest van je lekkernijen.
4. Voeg kleur toe
Maak je plank lekker kleurrijk door kleurige vruchten en groenten toe te voegen. Olijven, zongedroogde tomaatjes, aubergine: allemaal goed. Als je de nadruk wat meer op zoet wilt leggen, kies dan voor fruit, zoals druiven, peren of schijfjes sinaasappel.
5. Brood op de plank
Antipasti zonder brood? No, grazie. Zorg voor brood op de plank, zodat mensen hun eigen bruschetta kunnen maken. Weet je wat ook altijd in de smaak valt? Broodstengels! Daar kunnen gasten hun vleeswaren omheen wikkelen. Knapperig succes gegarandeerd.
6. Maak het mooi
Eten doe je ook met de ogen. Besteed dus aandacht aan de presentatie en zorg dat je plank eruitziet om door een ringetje te halen. We adviseren om een houten plank te gebruiken. Zo kan iedereen snijden en hakken zonder dat je servies meteen onbruikbaar is.
7. Ontspan! (Maar met mate)
Als je je gasten van jouw antipasti-plank ziet genieten, is dat voor jou ook een feestje. Daar mag je dus best van genieten. Hou er wel rekening mee dat borrelen – en de aanblik van al dat lekkers – zorgt voor extra trek. Zorg dus dat je genoeg lekkers achter de hand hebt en bereid indien mogelijk alvast wat aanvullingen voor, zodat je gasten geen reden hebben om snel op te staan. Voor lekker borrelen mag je immers best de tijd nemen.