Ingrediënten
1 dozijn oesters
Voor de kruidenboter
Handvol verse, groene kruiden (zoals platte peterselie, bieslook en dragon)
½ knoflookteen
50 g ongezouten boter op kamertemperatuur
Mespuntje geraspte citroenschil
1 tl citroensap
Zeezout & peper
Voor het serveren
Citroenpartjes
Hete saus (tabasco, sriracha, etc.)
Bereiding
1. Mix alle ingrediënten voor de kruidenboter door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe.
2. Doe de boter in plastic folie en draai deze in de vorm van een dun worstje, leg in de ijskast om af te koelen.
3. Steek de barbecue aan tot ca. 150°C, om direct op het vuur te barbecueën.
4. Borstel de oesters schoon en leg de dichte oesters met de bolle kant naar beneden, op het rooster, direct boven het vuur met de barbecue gesloten. Wacht tot de oesters een beetje openen. Dat duurt ongeveer 2 minuten.
5. Plaats de oesters op een mooi opgemaakte schaal en laat ze licht afkoelen.
6. Maak ze verder open met een oestermesje door de schelpspier die de oester dicht houdt, door te snijden. Leg alleen de bolle kant van de oester op het bord terug en probeer zo veel mogelijk vocht in de oester te houden.
7. Serveer warm met een klein plakje kruidenboter, een citroenpartje en wat van je favoriete hete saus.